Izvor:
18.05.2019 u 09:38
0

NAJNAPREDNIJI SOFTVER ZA KONTROLU LETA: Boing 737 najsigrniji avion na svetu!

Američki proizvođač aviona Boing tvrdi da je završio razvoj softverskog rešenja za problematični avion "737 Max", javlja CNN.

Nakon 207 probnih letova u trajanju od 360 sati, Boing je, kako je saopšteno, spreman da pusti u upotrebu ažurirani softver za sistem kontrole leta, koji je pod istragom zbog učešća u dve avionske nesreće.

Softver je, kako je navedeno, sada spreman za procenu američke Federalne uprave za avijaciju (FAA) i njenih partnera u zemljama koje žele da izvrše kontrolu nad SOFTVEROM.

"Ostvarujemo jasan i stabilan napredak, i uvereni smo da će '737 Max' sa ažuriranim MCAS softverom biti jedan od najsigurnijih aviona ikada", izjavio je generalni direktor Boinga Denis Mulenburg.

Avioni tipa "737 Max 8" i "737 Max 9" prizemljeni su širom sveta nakon što se pre dva meseca srušio avion "Etiopijan erlajnsa".

Ta nesreća je, prema ocenama istražitelja, nalikovala nasreći iz prošle godine kada se srušio "737 Max" indonežanske aviokompanije "Lajon er". U te dve kobne nesreće, život je izgubilo 346 ljudi.

U oba slučaja, automatizovan sistem za kontrolu leta ili MCAS je automatski spustio nos avion dok su se piloti borili da povrate kontrolu.

Iz Boinga, međutim, sada poručuju da će posle izvršenih popravki MCAS ubuduće dobijati podatke sa dva, a ne samo jednog senzora, zbog čega će avion biti manje podložan padu zbog pogrešnih podataka.

Izvor: B92
Foto:Twitter/printscreen/ @EuropeCourtJ

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter