Izvor:
20.05.2019 u 07:45
0

KO VAS ŠPIJUNIRA? Propušteni WhatsApp poziv može da pokrene softver za praćenje na vašem telefonu!

Propušteni WhatsApp poziv može da pokrene špijunski softver na vašem telefonu a San Francisko je zabranio tehnologiju prepoznavanja lica.

Kada je WhatsApp-ov vlasnik Facebook primetio grešku u aplikaciji, koja je omogućila uljezu da postavi špijuna na telefon jednim propuštenim pozivom, bilo je neobično otvoreno ko bi mogao stajati iza toga.

Firma je informisala novinare da je napad imao "sve karakteristike" privatne kompanije koja radi sa vladama kako bi isporučila špijunski softver koji preuzima mobilne telefone.

Pretpostavljeno je da se radi o izraelskoj NSO grupi, koja je ranije optužena za prodaju špijunskog softvera Pegasus agencijama koje ga koriste za praćenje aktivista za ljudska prava.

Građanska laboratorija Univerziteta u Torontu, koja prati digitalne napade na civilno društvo, već nekoliko godina prati NSO grupu. Njegov viši istraživač John Scott-Railton kaže da je odluka Facebooka da bude toliko otvorena oko toga ko je odgovoran, sugeriše da im je "prilično dojadilo ponašanje privatnog špijunskog preduzeća".

On kaže da je Građanska laboratorija još ranije videla kako NSO-ov Pegasus špijunski softver koristi za praćenje novinara, advokata i svih vrsta aktivista u Meksiku, putem staromodne metode ubeđivanja da kliknu na link.

Ali prošle nedelje su primijetili novu metodu koja iskorištava propust u WhatsApp-u koji se koristi za targetiranje – neuspešno – londonske advokate za ljudska prava koji rade s nekim meksičkim aktivistima.

On kaže da je špijunski softver prilično podmukao:

– Kada jednom dođe do telefona, taj telefon je u suštini kao špijun u džepovima žrtve, mikrofon se može uključiti, šifrirani razgovori se mogu skinuti sa telefona, privatne fotografije i tako dalje.

NSO Grupa insistira da su njeni produkti korišćeni od strane agencija za sprovođenje zakona u borbi protiv terorizma i šireg kriminalnog ponašanja. Izraelska kompanija je u saopštenju navela:

– NSO tehnologija je licencirana od strane ovlašćenih vladinih agencija isključivo u svrhu borbe protiv kriminala i terorizma.

Od ranije ove godine, kompanija je bila u većinskom vlasništvu Novalpine, londonske privatne grupe, čiji je predsednik Stephen Peel sada u odboru NSO. On nije bio dostupan za intervju, ali je njegov PR tim ukazao na otvoreno pismo napisano u aprilu – pre nego što se pojavio WhatsApp hack – brojnim nevladinim organizacijama, uključujući i Građansku laboratoriju.

On brani dosadašnje ponašanje izraelske firme i obećava da će pod vlasništvom Novalpine biti stalni fokus na poštivanje ljudskih prava:

– Očekujemo od svake kompanije u našem portfelju da deluje s integritetom i na način koji je društveno odgovoran.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter