Izvor:
20.06.2019 u 05:46
0

PODIGLA JE VELIKU PRAŠINU U JAVNOSTI: Evo kako izgleda i funkcioniše „Fejsbukova“ kriptovaluta!

“Fejsbuk” je podigao prašinu najavom da će uvesti sopstvenu kriptovalutu zvanu Libra, a za one koji nisu upoznati sa blokčejn tehnologijom kompanija je objavila video snimke za početnike, na kojima se nalazi i ekosistem nove valute i novi “novčanik” zvan “Kalibra”.

“Kalibra” izgleda slično kao i druge aplikacije, poput “Pejpala” i “Venma”, a “Fejsbuk” takođe embeduje svoje usluge u “Vocapu” i “Mesindžeru”. Ono što je najzanimljivije je što vam ne treba nalog na “Fejsbuku” da koristite Libru. Što se tiče ekosistema Libre, “Fejsbuk” je na jednostavan način opisao blokčejn tehnologiju, a za one kojima je i to previše kompleksno tu je opis “Blokčejn 101” u kojem se objašnjava kako Libra i drugi takvi sistemi funkcionišu.

Tu je i kratak snimak o neprofitnom Udruženju Libra, sa sedištem u Švajcarskoj, koje će upravljati sredstvima povezanim sa projektom. Među kompanijama koje su dale minimum 10 miliona dolara da se nađu na listi osnivača Udruženja nalaze se “Pejpal”, “iBej”, “Spotifaj”, “Uber” i “Lift”, te finansijske firme poput “Adresen Horovica”, “Trajv kapitala”, “Vize” i “Masterkarda”.

“Fejsbuk” je u utorak objavio uvođenje svoje digitalne valute koja će se u upotrebi naći 2020. i omogućiti milijardama korisnika platforme širom sveta da obave finansijske transakcije onlajn. Nova tehnologija preti da promeni bankarsku scenu i već je predmet kritika, jer se američki gigant suočio sa pozivima za regulaciju i antimonopolske mere. Iz “Fejsbuka” su naveli da je Libra “globalna valuta i finansijska infrastruktura”. Dugim rečima, to je digitalno sredstvo kompanije koje se koristi novom, “Fejsbukovom” verzijom blokčejna, kriptovane tehnologije koju upotrebljavaju bitkoin i druge kriptovalute.

Iz kompanije kažu da žele da dopru do 1,7 milijardi ljudi širom sveta koji nemaju pristup bankovnom računu. Libra će funkcionisati kao “stabilni novčić”, povezan sa postojećim sredstvima poput evra i dolara, kako bi bila manje podložna nestalnosti koju trpe mnoge kriptovalute.

“Fejsbuk” nije izneo detalje kako će nova valuta postati dostupna nakon lansiranja, ali sve ukazuje na hibridni pristup. Prisustvo tradicionalnih firmi za plaćanje poput “Vize” i “Masterkarda” na listi osnivača Udruženja Libra, ukazuje da će one biti savršeno srećne da puste korisnike da prosto kupe novu kriptovalutu. Moguće je da će “Fejsbuk” izdavati valutu besplatno u malim količinama kako bi udarili dobar temelj njenom lansiranju.

Nije poznato u kojim će zemljama Libra biti prvo lansirana, ali kad se to dogodi korisnici će moći da daunloduju “Kalibru”, digitalni novčanik koji će im omogućiti da je pošalju bilo kome ko ima pametni telefon. “Kalibra” će biti dostupna u “Vocapu”, “Mesindžeru” i kao samostalna aplikacija.

Postoji niz bezbednosnih zabrinutosti u vezi “Fejsbukove” finansijske operacije – kompanija je stoga saopštila da će primeniti tehnologije koje sprečavaju pranje novca i prevare, a tu će biti i “živa podrška” radi pomoći korisnicima koji su izgubili pristup računu. Za one koji izgube novac prevarom, “Fejsbuk” je ponudio odštetu.

Izvor: Mcn.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter