Izvor:
21.06.2019 u 13:39
0

ZABRINJAVAJUĆE: Milenijalcima rastu “rogovi” zbog telefona?!

Jedna od fascinantnih stvari kod živih bića je sposobnost prilagođavanja. Videli smo da se to dešava kod raznih vrsta, uključujući i ljude. Međutim, studija koju su sproveli naučnici David Shahar i Mark G. L. Sayers je pomalo zabrinjavajuća jer se čini da milenijalcima počinju da rastu „rogovi“ na lobanjama.

Pri tome, ne misli se na demonski ili okultni način, već ti „rogovi“ rastu sa zadnje strane lobanje, na potiljku. Ovo stanje je poznato kao proširena spoljna okcipitalna izbočina (enlarged external occipital protuberance – EEOP), i čini se da se to često dešava kod osoba u starosnoj dobi između 18-30 godina, iako se u prošlosti to javljalo onima koji su stariji.

Ne postoji ništa zlokobno u vezi sa ovim, već se čini da je to evolucijski odgovor na naše moderne živote, gde provodimo dosta vremena gledajući u naše telefone, uzrokujući napetost u vratovima. Rast ovih „rogova“ je skeletni način suočavanja sa istegnućem.

Kako istraživači navode , „Pretpostavljamo da bi EEOP mogao da bude povezan sa stalnim abnormalnim položajem koji se dovodi u vezu sa pojavom i širokom upotrebom savremenih tehnologija koje se drže u rukama, kao što su pametni telefoni i tableti.“

Dok ovi „rogovi“ nisu opasni, istraživači kažu Washington Post-u da je to znak da glava i vrat nisu u odgovarajućoj konfiguraciji i da to može da bude implikacija da se „nešto loše dešava na drugom mestu“. Ovo nije prvi put da se pominje ovaj fenomen koji se naziva i „texting neck“, iako je ovo prvi put da zapravo vidimo fizičke dokaze o tome.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter