NISTE POŠTENI?! VARATE U IGRAMA? U ovoj zemlji za to vam sledi i do dve godine zatvora!

Da je Južna Koreja daleko ispred svih kada su u pitanju zakoni i uređenost sveta video-igara, nije nikakva tajna.

Da je Južna Koreja daleko ispred svih kada su u pitanju zakoni i uređenost sveta video-igara, nije nikakva tajna. Zemlja u kojoj se krajem prošlog veka rodio esport je i prirodno vodeća "sila" u toj oblasti, što se vidi i po uspehu njihovih esportista gde god da se okrenemo. 

Ove uspehe redovno prate i zakonske regulative, pa tako i one koje se tiču onih negativnih strana. U Južnoj Koreji se stvari poput pravljenja hakova i varanja za igre, nameštanja esporta mečeva i druge vrste mahinacija uzimaju veoma ozbiljno i dobro su regulisane zakonom, pa je sada na red došlo i bustovanje naloga u igrama.

Ukoliko ne znate o čemu se radi, u pitanju je situacija kada nekom ko je mnogi bolji od vas u nekoj igri date vaš nalog, u recimo u League of Legends, i onda taj igrač za novčanu nadoknadu (ili džabe, ako vam je prijatelj) igra na njemu dok vas ne podigne u Lige koje su značajno iznad vašeg ranga. 

Na taj način se remeti balansirani matchmaking sistem i indirektno se oštećuju drugi ljudi na Ladderu, zato što ste vi na nepravedan način napredovali u igri.

Ovaj zakon je usvojen još decembra prošle godine, ali je sada tek stupio na snagu. Njime se bustovanje naloga svrstava u pravno regulisani zločin. Potencijalne kazne za bustere su do dve godine zatvora i do 20 miliona vona novčane kazne (oko 18 000 dolara). Osim klasičnog bustovanja, zakon obuhvata i određene oblike duo igranja i "nošenja" u više rankove, kao i još neke druge oblike koji se mogu definisati kao nepravedna pomoć

Naravno, zakon nije crno-beo i gledaće se od situacije do situacije i od igre do igre, odnosno pre svega kako same kompanije to regulišu u svojim igrama, a ovaj zakon je tu samo da im pomognu da te regulacije i sprovedu u delu.

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro