NAJDUBLJA TAČKA INDIJSKOG OKEANA: Naučnici prvi put videli novu vrstu ribe, ali potom je usledilo razočaranje!

Na najdubljoj tački Indijskog okeana žive ribe iz porodice Liparidae, a sada su prvi put viđene ljudskim očima.

Britanski stručnjaci spustili su se na dubinu odo oko 7,1 kilometar na područje jarka Sunda i ugledali retka bića.

Doktoru Alanu Jamiesonu (41) trebalo je dva i po sata da dopre na dno okeana u jarku Sunda. Tu ga je sačekalo iznenađenje, svetla podmornice otkrila su retko biće koje ga je ostavilo bez reči.

Tokom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta, za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene.

Kao vodeći stručnjak dr Jamieson je dosegao je do jedne od najizolovanijih tački na svetu - dno okeana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od ostrva Bali.

Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Victor Vescovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara.

"Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez reči" rekao je Jamieson, stručnjak za morsku ekologiju sa univerziteta u Newcastleu.

Dodao je da je to veliki trenutak za nauku koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6000 metara, jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Na žalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci veštačkih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizolovanijih tački naše planete.

 

 

 

 

 

Izvor: B92.net
Foto: Instagram/ #submarine

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost