Izvor:
20.10.2016 u 20:56
0

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SAJBER BEZBEDNOSTI: Evo kako da se odbranite od raznih opasnosti na internetu!

Reklame za potenciju, nasledstva dalekih rođaka iz inostranstva, dobitak na lutriji, sve su to neželjene poruke ili spamovi koje građani dobijaju svakodnevno, nabraja Jovan Šikanja, administrator za bezbednost kompanije "Limundo".

Učestvujući na panel diskusiji "Spamovanje ludom radovanje" u Muzeju nauke i tehnike, povodom "Evropskog meseca sajber bezbednosti", Šikanja kaže i da spam pored neželjinih poruka, predstavlja snažan agens u raznim vrstama sajber napada.

Dodaje da najčeshe možemo dobiti neželjene poruke kroz razne reklame, ali možemo tako dobiti i viruse, a može nam se desiti i da da nas prevare i "opelješe".

Šikanja je rekao da vrlo često dobijamo spam poruke koje su na engleskom jeziku i dodaje da nam to govori da nešto nije u redu, ali na žalost postoje i oni koji se upecaju na ovakve spamove.

– Neka statistika kaže da je Google 40 puta efikasniji od Facebooka i Twitera zajedno, tako da ne treba da čudi da je mail najefikasniji metod za prevare građana", navodi suosnivač kompanije "Mainstream" Boško Radivojević i dodaje da preko 90 odsto newslettera, koji se pošalju budu isporučeni na mail, oko 20 odsto korisnika otvori taj mail i negde oko tri odsto odgovori, što je, kako je naveo Radivojević, ogromna cifra.

Zakon o inspekcijskom nadzoru reguliše probleme nezakonskog spamovanja, rekao je IT pravnik iz kompanije "Ptiček" Žarko Ptiček i on navodi da spam možemo dobiti i u poštanskom sandučetu, kao i putem sms-a.

– Oznaka ''netražena'' upravo definiše da li je nešto spam ili ne", rekao je Ptiček i dodao da zakon definiše da mora da postoji saglasnost primaoca takve poruke sa pošiljaocem.

Glavni specijalista u Centru za reagovanje na napade na informacioni sistem MUP-a Srbije Vladan Babić rekao je da mi sami treba da izdvojimo 30 sekundi kako bismo pažljivo pročitali ove neželjene poruke, jer ne postoji neki uređaj koji će nas zaštiti od ljudske greške.

Babić je istakao da je najbolje da edukujemo decu, a i roditelje kako bismo smanjili broj krađa identiteta i prevara uopšte.

Tanjug
Foto: Twitter/superhabertv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter