Izvor:
23.08.2019 u 16:11
0

OPOVRGAVANJA ISTAKNUTOG ARHITEKTE: Lepenski vir je autentična i o autohtona kultura!


Teze o Lepenskom viru iznete u "Njujork tajmsu" opovrgava Hristivoje Pavlović. To je autentična i autohtona kultura i nije do nas stigla sa Bliskog istoka.

Posle više od pola veka kako je u svetskoj štampi odjeknula priča o otkriću jedinstvenog lokaliteta nadomak Gvozdene kapije na Dunavu, Lepenski vir se upravo našao na stranicama "Njujork tajmsa". U tekstu "Arheološka zagonetka na Dunavu" Džejmsa Gormana (autora knjige "Kako sagraditi dinosaurusa", sa paleontologom Džekom Ornerom), ističe se da su pre oko 8.000 godina, umetnici koji su živeli u ovom preistorijskom naselju isklesali gotovo 100 skulptura, čije glave izgledaju kao mešavina ljudskih i ribljih obeležja.

Ovo nalazište, kako se navodi u tekstu, svedoči "o susretu i mešanju dve kulture i naroda", odnosno poljoprivrednika sa Bliskog istoka i lovaca i sakupljača koji su u to vreme živeli na obalama Dunava. Kao dokaz za ovu tezu, autor teksta poziva se na DNK analize, na osnovu kojih su poljoprivrednici pristigli iz Anadolije i zajedno sa autohtonim stanovništvom ovih prostora, stvorili jedinstvenu kulturu. Jedan od sagovornika njujorškog lista je i arheolog dr Dušan Borić (saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija), prema čijim rečima je istraživanje Lepenskog vira važnije nego ikada ranije.

Objavljivanje teksta o našem čuvenom arheološkom lokalitetu u svetskoj štampi je samo po sebi dobro i značajno, smatra arhitekta Hristivoje Pavlović, autor knjige "Kuća Lepenski vir", istraživač i zaljubljenik u drevnu kulturu. Međutim, kako kaže, teza izneta u ovom članku, prema kojoj je, na osnovu teorija o agronomskim demografskim tranzicijama (ADT), "neolitska kulturna revolucija" (čiji je predstavnik Lepenski vir) "uvezena" sa Bliskog istoka – nije uverljiva.

– To bi značilo da Lepenski vir nije autentično evropski, što nije tačno- izričit je Pavlović.

– Reč je i o autentičnoj i o autohtonoj kulturi- dodaje.

Potvrda za to su, prema njegovim rečima, i jedinstvene skulpture od dunavskog peščara, kao i arhitektura naseobina, koja se ne pojavljuje ni na jednom drugom mestu.

– Nismo u Lepenskom viru bili 'prva ruka' uvoza kulture sa Bliskog istoka- dodaje Pavlović i podseća da je pokušaja da se na sličan način opovrgne autentičnost vinčanske i starčevačke kulture bilo, ali da su sami bili opovrgnuti.

Kaže da je to slučaj i sa Lepenskim virom, čija je jedinstvenost neupitna:

– Podsetio bih na reči profesora Dragoslava Srejovića, koji je otkrio Lepenski vir i govorio da mu je jasno što kao narod nemamo poverenja u svoju budućnost, ali da ne postoji razlog zbog koga bismo sumnjali u prošlost– zaključuje Pavlović.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Zivojin Mihajlovic/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter