Izvor:
01.09.2019 u 11:35
0

NASA: Prva žena trebalo bi da otputuje na Mesec do 2024. godine!

Zvaničnik Američke svemirske organizacije NASA najavio je da će do 2024. godine poslati prvu ženu na Mesec u znak slavljenja ženskog liderstva.

Govoreći na događaju posvećenom ženama koji je organizovala NASA, administrator u toj agenciji Džim Brajdenstin rekao je da mu je kćerka bila glavni motiv u njegovoj ambiciji da žene na Mesecu postanu stvarnost u bliskoj budućnosti.

– Imam 11-godišnju kćerku i želim da ona ima sve mogućnosti koje sam i ja imao dok sam odrastao – rekao je on.

Trenutno je u NASA samo 12 žena aktivnih astronauta, što je manje od trećine astronauta u američkoj organizaciji.

Međutim, nedostatak sredstava i naučne prepreke stvorili su sumnje u to hoće li NASA uopšte moći bilo koga da pošalje na Mesec do krajnjeg roka, prenosi portal Klix.ba.

Brajdenstin procenjuje da bi projekat nazvan Artemis, prema grčkoj boginji Meseca, trebalo da košta od 20 do 30 milijardi dolara, a taj novac tek treba izdvojiti.

Misija je prvobitno planirana za 2028. godinu, ali je pomerena četiri godine ranije u nastojanju da se minimizira rizik od promene političkih prioriteta u vezi sa svemirskim putovanjima.

– Jedan od izazova s kojim smo se susretali u istoriji je politički rizik – rekao je Brajdenstin.

Stav američkog predsednika Donalda Trampa o toj inicijativi zasad je nepoznat. On je u junu pozvao NASA-u da se usredsredi na "mnogo veće" misije od slanja žena na Mesec, poput odlaska na Mars.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter