POSLEDNJA STANICA EVOLUCIJE: Zemljom će vladati kiborzi!

 

Približavamo se posljednjoj stanici evolucije poslije koje će Zemljom vladati kiborzi, a ljudima se loše piše - ovakvo radikalno razmišljanje saopštio je poznati naučnik Džejms Lavlok koji je nedavno proslavio stoti rođendan.

Lavlok smatra kraj je već počeo, a kao prvi korak posljednje etape čovječanstva vidi AlphaGo, program koji posjeduje vještačku inteligenciju i koji ne samo da je naučio da igra igru Go, već je porazio i najbolje igrače na svijetu.

Ono u šta ne treba sumnjati je da će vještačka inteligencija biti sve naprednija, pa Lavlok vjeruje da će u budućnosti biti više miliona puta pametnija od ljudi.

Zemljom tada više neće dominirati ljudi, već kiborzi koje je opisao kao samodovoljne i samosvjesne potomke današnjih robota i sistema vještačke inteligencije. To razdoblje je nazvao "novacen", što znači "novo novo doba".

Kiborzi bi trebalo da sami budu svoje gazde - njihovo razmišljanje će biti napredno.

Oni ne bi trebalo da se okrenu protiv ljudi, niti da žive u nekom idiličnom suživotu sa našom vrstom, već bi na nas mogli da gledaju na sličan način na koji mi danas gledamo na biljke, zanimljivo razmišlja britanski naučnik.

Budući da im ne trebaju voda i kiseonik, oni bi mogli da naprave biljke i drveće koji ne proizvode kiseonik, već električnu energiju.

To bi značilo i kraj čovječanstva, dok bi kiborzi u potpunosti zavladali planetom kao posljednja evolutivna vrsta koju niko ne bi nasljedio. Ta vrsta na Zemlji mogla bi da traje oko milijardu godina.

(b92)

b92
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro