Izvor:
10.09.2019 u 20:51
0

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pojava PLEMENITIH METALA na MESECU!

Tim istraživača izneo je pretpostavku da je Mesec bogat plemenitim metalima i da se na Zemljinom satelitu mogu naći veće količine zlata i platine. Međutim, nejasno je da li bi ih bilo lako izolovati.

Geolog Džejms Brenan sa kanadskog Univerziteta Delhazi planira da sa kolegama analizira sastav Mesečevog omotača, kako bi se potvrdio nivo prisustva vrednih metala.

Stručnjaci veruju da zlato i platina nisu u startu bili deo Meseca, već da su se na Zemljinom satelitu našli "otprilike u vreme kada se period formiranja Sunčevog sistema bližio kraju“, prenosi Dejli mejl.

Istraživači su počeli razmatranje prisustva plemenitih metala na materijalu sa Meseca pre otprilike 50 godina, koji je bio dostupan za direktno istraživanje.

"Imamo ukupno 400 kilograma uzorka koji su doneli sa misija na Mesec. To je prilično mala količina materijala. Da bismo saznali bilo šta o detaljnijem sastavu unutrašnjosti Meseca, mi moramo nekako doći do novijih materijala za istraživanje“, rekao je profesor Brenan za "Science Alert".

Prethodna istraživanja materijala koje su doneli sa misija Apolo 15 i 17, međutim, pokazala su da je nivo udela plemenitih metala 10 do 100 puta manji od očekivanog.

Tim profesora Brenana je otkrio ipak, da u delovima Mesečeve kore koja potiče od lave, dominiraju jedinjenja, koja vezuju određene elemente među kojima su i plemeniti metali, što može da bude znak prisustva zlata i platine u dubljim slojevima Zemljinog satelita.

Istraživači objašnjavaju razlike između njihovih modela i merenja u odnosu na ranije, bogatstvom i raznovrsnošću sastava kore i unutrašnjosti Meseca.

Iako nalazi ove studije ostavljaju mnogo pitanja, naučnici će možda moći da nauče više o Mesečevom unutrašnjem sastavu proučavanjem dubokih stenskih formacija koje su bile izložene uticajima u južnim predelima Meseca.

b92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter