Izvor:
10.11.2019 u 16:01
0

NAJVEĆI 3D štampač na svetu: Nećete verovati šta je uspeo da ODŠTAMPA! (FOTO)

Centar za napredne konstrukcije i kompozitne materijale Univerziteta u Mejnu ušao je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda, i to u čak tri kategorije.

Ta institucija je postala rekorder zbog najvećeg 3D štampača na svetu, koji radi sa polimerom, zatim najvećeg čvrstog 3D objekta odštampanog do sada, kao i zbog najvećeg plovila ikada izrađenog 3D printerom.

Ogromni štampač je u stanju da štampa objekte dužine do 30,5, širine do 6,7 i visine do 3,1 metara. Sve to obavlja impresivnom brzinom od 250 kilograma čvrstog objekta po satu rada.

Zahvaljujući tome, Univerzitet u Mejnu je uspeo da konstruiše i izradi brodić težine 2,5 tone, dugačak 7,6 metara, i to za samo tri dana, odnosno 72 sata.

Barka, koja je dobila ime 3Dirigo, testirana je u specijalnom bazenu laboratorije opremljene tehnologijom za stvaranje vetra i veštačkih talasa, i sa uspehom je položila testove.

Ideja Univerziteta, koja stoji iza nastanka 3Diriga, je razvoj i unapređenje tehnologije štampanja velikih objekata, koju bi mogli da koriste proizvođači manjih brodova, jahti i čamaca.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/ yt/ printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter