MINISTAR POPOVIĆ: Očekujemo 1,5 milijardi evra izvoza IT sektora!

Za finanisiranje inovativnih projekata odobren je 4,1 milion evra za 33 preduzeća u Srbiji, najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, a ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da se krajem decembra očekuje da će izvoz IT proizvoda, usluga i servisa iz Srbije dostići rekordnih milijardu i po evra.

Uoči dodele grantova preduzećima, Popović je novinarima rekao da je najvažnije da ih dobiju mikro, mala i srednja preduzeća i naglasio da se već tri godine zaredom povećava bužet Fonda za inivacionu delatnost Vlade Sbije kako bi se podigao inovacioni potencijal srpskih startapova na najbolji mogući način.

- Kroz moj kabinet, takođe, finansiramo određene projekte i zajedno sa projektima Fonda za inovacionu delatnost dajemo jedan respektabilan budžet za mala i srednja preduzeća. Najvažnije je da se Srbija razvija, da inovatori dobijaju ova sredstva, ne samo u Beogradu nego i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Ovaj put ima inovatora i iz Alibunara, iz cele Srbije i to je ono što u budućnosti očekujemo, da se inovacione i startap kompanije osnivaju po celoj Srbiji - rekao je ministar.

Poručio je da će Vlada Srbije zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost učiniti sve kako bi oni dobili sredstva ne samo za razvoj svojih kompanija, nego i stručnu i mentorsku pomoć kako bi sutra od malih startapova postali respektabilne kompanije ne samo na srpskom nego i na evropskom i svetskom tržištu.

- Srbija ima najbolje inženjere, najbolje inovacione kompanije u ovom delu Evrope i to su prepoznali svi u svetu. Siguran sam da će u budućnosti rezultati biti izvanredni - istakao je Popović koji je na svečanosti "Innovation date" sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem uručio grantove preduzećima.

Naglasio je da je Srbija lider u inovacijama u regionu, a da je izvoz IT proizvoda, usluga i servisa iz Srbije veći od izvoza srpskog agrada, Fijata i drugih srpskih velikih kompanija.

Ministar kaže da je Vlada Srbije ove godine, pored velikih tehnoloških parkova koji se grade u Nišu i Novom Sadu, otvorila osam mini-tehno parkova, inovacionih starap centara, u gradovima koji nemaju univerzitete, a da će do polovine sledeće godine biti otvoreno još šest.

- Imaćemo 14 mini-tehno parkova po celoj Srbiji. Naše startap kompanije pokazuju fantastične rezultate u svetskim razmerama. Danas ne postoji nijedan nezaposleni inženjer u Srbiji - rekao je Popović na svečanosti "Innovation date" koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost povodom odobravanja 4,1 miliona evra za finansiranje inovativnih projekata preduzeća u okviru programa podrške inovacijama malih i srednjih preduzeća.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro