Izvor:
23.12.2019 u 04:02
0

ASTRONAUTI DOBILI POMOĆ: Robot CIMON daje instrukcije i prepoznaje ljudske emocije! (FOTO)

Astronauti su sve bliže tome da dobiju napredniju robotsku asistenciju u kosmosu, a nakon što se robot CIMON sa Internacionalne svemirske stanice 27. avgusta vratio na Zemlju, poslije uspješno provedenog vremena u svemiru.

Robot je tokom svog boravka u stanici uspješno demonstrirao AI vještine, poput identifikovanja astronauta i davanja instrukcija za rešavanje određenih problema, kao i sposobnost da se kreće u uslovima bez gravitacije, što je samo početak robotskih eksperimenata u ovim uslovima.

IBM i Airbus, koji su zajedničkim snagama kreirali prvog CIMON robota, radili su i na njegovom nasljedniku, čijem je razvoju doprinjelo i sve ono što se naučilo od loptastog robota prve generacije. Tako je novi CIMON dobio snažniji kompjuter, bolje mikrofone, poboljšanu kontrolu kretanja, i bolji sistem za prepoznavanje govora. CIMON druge generacije se do stanice vratio u decembru, a kako bi se započelo sa novom serijom testiranja.

Robot se, naravno, nije vratio isti, pa je, između ostalog, dobio i značajno unapređenje za sistem vještačke inteligencije. Tako je CIMON-2 sada sposobniji da identifikuje različite ljudske emocije, a prema tonu glasa. Novi robot bi na stanici trebalo da ostane u naredne tri godine, a glavni cilj mu je da i dalje evoluira u smjeru robotskih pomoćnika koji bi astronautima bili podrška na dugim putovanjima kroz kosmos, kada komunikacija sa Zemljom nije moguća.

Izvor: nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter