Izvor:
14.05.2016 u 15:28
0

RAZMISLITE O OVOME: Evo koje informacije treba da uklonite sa Fejsbuka

Fejsbuk zna mnogo o vama, a većina smatra da je to dobro jer vam tako pomaže da delite stvari sa svojim prijateljima, da budete u stalnom kontaktu sa njima ali da pronađete nove prijatelje ili stare sa kojima ste izgubili kontakt.

Ipak, postoji i mračna strana društvenih mreža.

Mnogi podaci koje delite na ovom sajtu mogu biti zloupotrebljeni, zato je veoma važno da budete veoma obazrivi i da vodite računa o svim podacima koje delite javno sa svima.

Čak iako ne želite da izbrišete lične podatke, vrlo je bitno da znate i budete svesni kako se može zloupotrebiti ono što javno postavljate.

Vaša interesovanja

Ovo je možda ono što najviše Fejsbuk sakuplja o vama – vodi računa o svemu što vas interesuje i svrstava vas u razne ciljne grupe koje su zainteresovane za vaš profil.

Fejsbuk ovo radi na dva načina: ohrabrivanjem da stavljate ,,sviđanje'' na raznim stranicama, tako da bi one bile na vašem profilu a onda pretpostavlja koje bi vam se druge stvari mogle sviđati na osnovu vaših aktivnosti i interesovanja.

S toga, ne bi bilo loše da ništa ne pišete pod opcijom ,,moja interesovanja'' ili ako ste to već uradili stavite na opciju ,,privatno''.

Vaš rođendan

Rođendani na Fejsbuku su postali tradicija: svi vam čestitaju na vašem zidu i vi se odmah zahvaljujete na lepim željama.

Ali, ovo nije nimalo naivna informacija – šta više, to je veoma osetljiva informacija koja omogućava onima koji to planiraju lako prostupanje vašem bankovnom ili drugim ličnim nalozima. Zato je bolje da to držite u tajnosti.

Sajt pokušava da vas primora da date ovu informaciju jer pri otvaranju naloga žele da budu sigurni da imate doviljno godina. Međutim, niko vas ne sprečava da stavite pogrešan datum. Jeste da će to izazvati dodatne komplikacije, pa će vam svi čestitati rođendan u pogrešno vreme i vi ćete biti u obavezi da objašnjavate…

Možda je ipak najbolje da sakrijete ovu informaciju, stavite se na opciju ,,privatno'' i niko neće biti u mugućnosti da to vidi.

Vaša adresa

Verovatno ne biste nikada dali vašu adresu potpunom strancu ali može se desiti da na sajtu ostavite taj podatak slučajno.

Ljudi često imaju potrebu da označe lokaciju na kojoj se nalaze a to nikako nije pametno. Ukoliko želite da kažete nekome gdje ste, bilo bi bolje da mu to javite privatnom direktnom porukom.

Ukoliko baš želite da ostavite podatak -gdje ste- najbolje bi bilo da samo napišete oblast ili region u kom se nalazite, nikako tačnu adresu a još manje na mapi ucrtanu vašu lokaciju.

Gde ste radili i koju ste školu završili

Ovo vam se možda čini kao dobar način da budete u kontaktu sa bivšim kolegama ili prijateljima iz škole, pa čak i kao dobra prilika za pronalaženje novog posla. Ali isto tako može biti i zastrašujući način na koji vas drugi mogu uhoditi.

Ukoliko napišete detalje o svom radnom mestu na profilu to omogućava ljudima da vas lakše pronađu jer ćete se pojaviti u rezultatima pretrage po raznim kategorijama i u raznim grupama. Možda nećete želeti da vas baš svi i uvek tako lako pronađu.

Stare, neugodne informacije

Ovde nije stvar samo privatnosti već i želje da se sačuva ponos. Fejsbuk je sada već dugo među nama, promenio se a verovatno ste se promenili i vi.

Pogledaje dobro, možda još uvek imate neke fotografije, objave ili nešto slično na vašem zidu što vam više ne priliči.

Vredi proveriti i proći kroz sve, prečešljati svoj profil jer postoje čudne i sramne objave na koje ste zaboravili a shvatićete da je najbolje rešiti ih se.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter