Izvor:
24.03.2017 u 00:40
0

NOVO ISTRAŽIVANJE ŠOKIRALO SVET: Otkriveno iz koje zemlje zapravo potiču dinosaurusi!

U novom istraživanju, objavljenom u naučnom magazinu "Nature", navodi da dinosaurusi potiču sa severne hemisfere, tačnije najverovatnije iz Velike Britanije. Klasifikaciju dinosaurusa, staru više od 100 godina, naučnici su sada doveli u pitanje, želeći reviziju njihovog porodičnog stabla.

Ovo novo otkriće je uzdrmalo naučni svet i dosadašanje teorije o dinosaurusima, koji su jeli meso, poput tiranosaurusa reksa i velocipraptora.

Jedan od navoda istraživanja je da su se dinosaurusi prvi put pojavili 10 miliona godina ranije nego što se prethodno verovalo, piše BBC.

U studiji se navodi da su se dinosaurusi pojavili pre 247 miliona godina, odnosno 10 miliona godina ranije nego što se smatralo, a uz to da su se najpre pojavili na severnoj, a ne na južnoj hemisferi.

Za fosile koji su dokaz ove teorije smatra se da potiču iz severnijih delova, najverovatnije iz Velike Britanije, prema tvrdnajama vodećeg autora istraživanja, Metjua Barona sa Kembridža.

Severni delovi kontinenata su igrali mnogo značajniju ulogu u evoluciji dinosaurusa nego što se ranije smatralo i oni zapravo možda potiču iz Velike Britanije – naveo je Baron.

Činjenica da postoji velika verovatnoća da su se prvi dinosaurusi pojavili u Velikoj Britaniji su i dva ključna fosila koja se nalaze upravo u Škotskoj i Engleskoj, navodi dalje BBC.

Ranija verzija klasifikacije dinosaurusa je podrazumevala da se dele na biljojede i mesoždere, i to je ustanovljeno pre više od sto godina.

Pripadnost jednoj ili drugoj grupi zavisi od oblika karličnih kostiju. Mesožderi su imali karlice ka napred, a to su bili čuveni tiranosaurus reks i dvonožni dinosaurusi. Druga grupa je imala karlične kosti poput ptica, iako nije bilo dokaza da su sa pticama u srodstvu. Karlice su im bile ka pozadi.

Nova studija navodi da je došlo do prebacivanja iz grupe u grupu, pa tako neki dinosaurusi iz prve grupe imaju karakteristike druge grupe i obrnuto.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/ FairfieldDV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter