Izvor:
06.04.2017 u 03:15
0

PRAVA FILMSKA AKCIJA: Evo kako bi NASA vratila astronauta koji odlebdi u svemir!

Ovaj scenario se nikada do sada nije dogodio, a NASA je ubeđena da nikada i neće, piše Popular Science.

Prvo, zato što astronauti nikada ne lebde slobodno – onog trenutka kad kroče van Međunarodne svemirske stanice (MSS), privezani su za nju snažnom čeličnom sajlom.

Ukoliko se van svemirske stanice nalaze dva astronauta, takođe su privezani međusobno.

U slučaju da iz nekog razloga ni ovaj plan ne uspe, na leđima astronauta nalazi se raketni pojas zvani "Sejfer" ("Simplified Aid for Extra-vehicular activity Rescue") koji bi ih svojim potiskom vratio ka stanici.

Naravno, Safet je moguće koristiti samo ako je astronaut svestan. Šta ako to nije slučaj?

"Drugi astronaut i ostali članovi svemirske posade započeli bi odmah spasilačku misiju", rekao je Majkl Kiri, portparol Nasinih svemirskih operacija.

Kiri nije želeo da spekuliše o tačnim merama koje bi tim preduzeo jer one uvek zavise od okolnosti, ali je dodao da je NASA za sada vrlo zadovoljna upotrebom sajle i Sejfera.

Male su šanse da bi robotska ruka na MSS došla u obzir jer astronauti obično rade na područjima van njenog domašaja, dok je Sojuzovim raketama potrebno do 24 sata da se aktiviraju. Filteri za ugljen-dioksid do tada bi prestali da rade, što znači da bi se astronauti ugušili. A osoblje na MSS svakako ne može dovoljno brzo da preusmeri raketu koja bi sustigla 'odbeglog' astronauta.

U najgorem slučaju, drugi astronaut privezao bi krajeve nekoliko sajli, odleteo Sejferom do onesvešćenog prvog astronauta, uhvatio ga i vratio se nazad.

Određeni uslovi mogli bi da olakšaju ovakvu akciju spasavanja. Ukoliko astronaut leti pod manje-više pravim uglom u odnosu na orbitu MSS, orbitalna dinamika dovela bi do toga da u roku od oko sat vremena odlebdi nazad do svemirske stanice.

Izvor:b92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter