ZAKERBERGOVA REVOLUCIJA: Bez ova dva uređaja ne možete da živite, a uskoro ih se nećete sećati! (VIDEO, FOTO)

 

Na ovogodišnjoj F8 globalnoj Fejsbuk konferenciji u San Hozeu u Kaliforniji, Mark Zakerberg je odlučio da preradi njihov desetogodišnji plan iz 2016, i da realizaciju svih ciljeva skrati na pet godina. Takođe, dve stvari bez kojih sada ne možemo, verovatno će biti sahranjene, ako se njegov plan ostvari. To su smartfon i TV aparat.

Stručnjaci iz Fejsbuka očekuju da će uspeti da pretvore veštačku inteligenciju i virtuelnu stvarnost u održive delove svog poslovanja tokom naredne decenije.

Zakerberg je predstavio platformu "Camera Effects". Ona je u osnovi skup različitih alata za developere širom sveta, koji uz pomoć njih mogu da izgrade aplikaciju izmenjene realnosti (AR - augmented relaity), kojima ćete moći da pristupite preko postojeće aplikacije Fejsbuk kamere. Teoretski, to bi otvorilo otvorilo vrata Fejsbuku da bude domaćin fenomena kakav je "Pokemon Go".

 

 

Iako je ova najava izgledala prilično bezazleno, nema sumnje da je Fejsbuk u direktnom nadmetanju sa Guglom i Eplom, pokušavajući da stvori aplikaciju i alate koji se ne oslanjaju na pametne telefone.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Zakerberg je već dugo razočaran što Fejsbuk nije do sada izgradio sopstveni kredibilan operativni sistem za pametne telefone.

Ovoga puta, međutim, tehnološki gigant je objavio rat gotovo svima u tehnološkoj industriji, piše sajt Bussnise Insider. Iako je potrebno najmanje deset godina da se to desi, iz Fejsbuka najavljuju da je potreban još samo jedan korak u sporom maršu ka smrti pametnih telefona i usponu još čudnije, fantastičnije i uzbudljivije budućnosti u tehnološkom svetu.  

 

 

Zakerberg je tokom konferencije F8 pokazao kako da imate virtuleni ekran u svojoj dnevnoj sobi, veći od vašeg televizora, a da pritom on fizički nije u sobi.

- Ne treba vam fizički televizor, kad možete da kupite aplikaciju "TV" za jedan dolar i stavite je na zid i gledate šta želite. Neverovatno je kad zamislite koliko fizičkih stvari imamo, a one ne moraju da budu tu i da nam zauzimaju prostor - rekao je Zakerberg.

To ima smisla, ukoliko podražavate ideju da "nosite" kompjuter na svom licu i skroz ste saglasni sa tim da Fejsbuk posreduje u svemu što čujete i vidite.

 

 

Međutim, to nije samo TV, i ta filozofija bi mogla da se proširi na pametne telefone, tablete, fitnes trake za trčanje ili bilo koji drugi uređaj koji ima ekran ili preko njega funkcioniše.

Problem koji se javlja je, naravno, taj, da veliki deo svetske ekonomije zavisi od proizvodnje telefona, televizora, tableta, i svih drugih gedžeta, koje Fejsbuk misli da može da zameni sa svojom tehnologijom.

Čak je i Zakerberg priznao da je dug put pred njima. Tako, platforma "Camera Effects", može da privuče veliki broj korinika, ali isto tako i da doživi sunovrat. Aplikacije koje su napravljene danas za Fejsbuk kameru mogu da završe kao prve verzije aplikacije koje biste koristili uz pomoć posebnih naočara.

U kratkom roku, Fejsbukova "igra" za izmenjenu realnost će izgledati kao nadmetanje sa Snepčetom, a to zapravo i jeste.

Na duge staze gledano, Fejsbuk će biti u borbi "sam protiv svih" i u unakrsnoj vatri će se naći gotovo svi, od Epla, Gugla do Majkrosofta.

 

Blic
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:45 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live