Izvor:
19.06.2017 u 20:32
0

PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Posle ovoga više nikad nećete rešavati kvizove na Fejsbuku!

Koliko ste puta na Fejsbuku ugledali zanimljiv i zabavan kviz koji je rešio neko od vaših prijatelja i poželeli da učinite isto? Saznati ko vam je srodna duša (među vašim prijateljima) ili šta ste bili u prošlom životu.

Međutim, koliko god to bilo zabavno na prvi pogled, iza nevinog kviza mogu se skrivati i ne tako nevini hakeri.

Tako je nedavno otkriveno kako je grupa hakera koristila upravo te kvizove na Facebooku kako bi krala lične podatke korisnika.

Većina je zaraženih kvizova poslužila kako bi hakeri prikupili podatke i potom ih prodali dalje. Ali, jedan manji deo bio je zaražen malwareom koji je mogao da napravi više štete.

Stručnjaci upozoravaju kako kroz kvizove korisnici daju mnoštvo informacija koje se posle mogu iskoristiti protiv njih ili ih može navesti da kliknu na zaraženi link.

Ističu i kako to ne znači da bi korisnici u potpunosti trebalo da prestanu da rešavaju zabavne kvizove, već je važno da budu oprezni kad to čine!

Naime, ne bi smeli kliktati na objave svojih prijatelja koje zvuče previše senzacionalistički ili odudaraju od uobičajenog načina komunikacije.

Linkove bi trebalo otvarati u posebnom prozoru, ne u onom u kojem su ulogovani na Fejsbuku.

Takođe, treba izbegavati upisivanje e-mail adrese i lozinke koja se koristi za prijavu na Fejsbuku, ali i za prijave na druge servise.

I na kraju, razmislite da li treba kliknuti na baš svaki kviz koji vam se pojavi na Fejsbuku. Neke stvari je bolje preskočiti.

fokus.ba
foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter