Izvor:
23.07.2017 u 13:52
0

ZBOGOM SMS! Pripremite se za nešto sasvim novo!

SMS je odličan, ali ga je vreme pregazilo. Nedostaje mu mnogo funkcija na koje su nas navikle aplikacije za razgovor na pametnim telefonima, zavise od dostupnosti i jačine signala, ne možemo da šaljemo poruke duže od 160 znakova.

Ali, čini se da će ovu vrstu servisa uskoro naslediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS) – koja spaja Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, piše Digital Trends. Kratka povijest SMS-a

SMS je prvi put predložen 1982. kao deo standarda druge generacije GSM (Global System for Mobile Communications), iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvobitna ideja bila je da se poruke odašilju korišćenjem sistema koji su kontrolisali telefonski saobraćaj.

Inženjeri ETSI-ja su razvili dovoljno mali okvir da stane u postojeće sisteme, i dovoljno modularan da podržava naplatu u realnom vremenu, preusmeravanje i blokiranje poruka.

Nakon skoro deset godina razvoja, SMS je zaživeo u decembru 1992. kao poruka koju je inženjer Nil Papvort poslao Vodafoneovom korisniku Ričardu Džarvisu. Glasila je Merry Christmas.

U narednih 18 godina SMS je toliko postao popularan, da je 2010. razmenjeno 6.1 milijardi poruka. Uprkos eksplozivnom razvoju, ništa se nije mnogo promenilo, čak ni kad su stigli pametni telefoni. RCS bi to trebalo da promeni.

Šta je RCS?

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je saradnjom više kompanija 2007, da bi ga godinu dana kasnije usvojila organizacija GSMA.

Universal Profile, set specifikacija za RCS koji je GSMA objavila prošle godine, kaže da ćemo novi sistem moći da koristimo za deljenje svoje lokacije s drugim korisnicima, šaljemo fotografije i audio i video snimke visoke rezolucije…

Moći ćemo da pravimo i arhiviramo grupe za razgovor, i uklonimo pojedine učesnike iz njih. Biće moguće uključiti potvrdu primanja poruke, i saznati kad je neko tačno pročitao poruku.

RCS će podržavati internet video pozive i audio poruke, kao i privatne razgovore dvoje sagovornika. Poruke će biti enkriptovane, moći ćemo da ih koristimo na na bilo kojem uređaju i softveru, i to putem Wi-Fija.

Sve to, i još štošta, moći ćemo da koristimo bez potrebe za stvaranjem korisničkog naloga i logovanja.

Nekoliko Jibeovih funkcija namenjeno je poslovnim korisnicima. Jibe od početka ove godine nudi program Early Access, u okviru kojeg kompanije mogu da uče i grade svoje RCS servise na toj platformi. Među ranim korisnicima su Virgin Trains, Walgreens, BlaBlaCar, Philips, Sky, Time Inc…

Zahvaljujući RCS-u bi, recimo, aviokompanije mogle umesto običnog SMS-a da šalju poruku kojom bi odmah mogli da obave check-in i dobiju propusnicu za ukrcavanje (boarding pass), uputstva kako do terminala za ukcravanje i slično.

Sporo prihvatanje novog standarda

Do ove godine tek je nešto manje od 49 telekom operatora prihvatilo i pokrenulo RCS. Od evropskih telekoma tu su Deutsche Telekom i Vodafone.

Proizvođači opreme i uređaja su nešto agilniji: do sada su se na podršku novoj platformi obvezali Alcatel, Asus, HMD Global, HTC, LG, Lenovo, Samsung, Sony, i ZTE. Što se proizvođača softvera tiče, među velikim kompanijama pozivu su se za sada odazvali samo Google i Microsoft.

Google RCS vidi kao otvorenu platformu koja će zameniti zatvorene sisteme kao što je iMessage, koji funkcioniše samo na Appleovim uređajima.

Zato je 2015. kupio Jibe, servis za razmenu poruka u kojem je razvio softver za RCS na operativnom sistemu Android, zasnovan na Unversal Profileu. Nedugo zatim, pokrenuli su Jibe Hub, platformu u računarskom oblaku koja povezuje mobilne mreže s ključnom globalnom infrastrukturom za RCS.

Šta će se dogoditi s Appleom?

Osim novog standarda, platforma podržava i stari SMS te MMS, druge mreže za RCS i softvere za različite pametne telefone i mrežne operatore. Google navodi da će budući smartfoni s Androidom dolaziti s ugrađenom podrškom.

Kompanija je već postavila temelje za uvođenje RCS-a na pametne telefone. U februaru ove godine preimenovali su svoju aplikaciju Messenger u Android Messages i udružili snage s nizom proizvođača smartfona kako bi na njihovim uređajima ta aplikacija bila u početnoj postavci. Među proizvođačima su LG, Motorola, Sony, HTC i ZTE.

RCS još nije široko dostupan, između ostalog zato što njegov set specifikacija Universal Profile nije do kraja definisan. Tokom druge polovine ove godine stići će njegovo konačno izdanje.

Pitanje je i šta će biti s Appleom. Kompanija još nije izrazila spremnost da da podršku RCS-u. Ako novi format SMS-a ne bude bio upotrebljiv na Appleovim uređajima, biće manje privlačan i drugim akterima.

izvor: tportal.hr
foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter