parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

SKORO 4.000 GODINA PRE INTERNETA: Otkriven najstariji "emodži" na svetu!

Hetiti, civilizacija koja je u biblijsko vreme vladala većim delom današnje Turske i Sirije, najpoznatiji su po ratu sa Izraelcima i Egipćanima i po veštoj upotrebi vojne kočije. Ipak, kada se govori o svakodnevnom životu Hetita, istoričari i arheolozi znaju iznenađujuće malo.

Tek restauriran keramički vrč, međutim, pokazuje da Hetiti nisu bili samo sirovi ratnici, naprotiv - na ovom 3.700 godina starom artefaktu pronađen je do sada najstariji poznati "emotikon", "emodži" ili "smajli (smešak)", kako se kolokvijalno naziva.

Arheolozi već sedam godina vrše iskopavanja na lokalitetu hetitskog grada Karkemiša, duž granice Turske i Sirije, gde pronalaze različite tipove artefakta i keramike. Prema navodima lokalnih medija, emotikon je uočen tek kada je vrč restauriran.

"Pronašli smo čitav niz kocki i urni. Najinteresantnija je posuda iz 1.700 godine pre nove ere na kojoj se nalazi 'smešak'", rekao je Nikolo Marketi, profeesor arheologije u Bolonji i dodao: "Vrč je korišćen za ispijanje šerbeta. To je verovatno najstariji smešak na svetu".

 

izvor/newsweek

foto/twiter

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost