Izvor:
09.08.2017 u 23:44
0

MUKAMA JE DOŠAO KRAJ: Napravljen mobilni kojem ne treba baterija!

Telefon je delo grupe istraživača sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, i radi na principu generisanja malih količina energije iz radio signala, poznatih kao radio frekvencija ili 'RF' talasi.

"Okruženje RF talasa je svuda oko nas, tako na primer, stanice sa frekventnom modulacijom (FM) emituju radio talase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) takođe to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase", izjavio je za Rojters član istraživačkog tima Vamsi Tala.

Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom – na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih delova, a osoba koja poziva mora da nosi slušalice i da pritiska dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja.

Istraživači kažu da postoje planovi za dalji razvoj prototipova, koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru. Oni takođe planiraju verziju telefona bez baterije koji će koristiti malu solarnu ćeliju za snabdevanje energijom.

Istraživači planiraju da lansiraju jedan proizvod za osam-devet meseci, ali nisu želeli da otkriju detalje, preneo je Rojters.

Izvor/Alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter