Izvor:
15.08.2017 u 20:49
0

NEVEROVATNO: Naučnici ubacili kompjuterski virus u dnk!

Manipulisanjem rasporeda molekula adenina, citozina, timina i guanina unutar DNK, naučnici su uspeli da kodiraju jednostavan program kojim je moguće hakovati mašinu za čitanje sekvenci tih molekula

Naučnici sa Univerziteta Vašington uspeli su da u molekule DNK ubaci maliciozno programerski kod.

Manipulisanjem rasporeda molekula adenina, citozina, timina i guanina unutar DNK, uspeli su da kodiraju jednostavan program kojim je moguće hakovati mašinu za čitanje sekvenci tih molekula.

Osim što su unutar DNK morali da ubace maliciozni program zapisan u tačno određenom poretku molekula, morali su malo i da prerade mašinu za sekvencionisanje kako bi on pročitao svaki od molekula u binarnom zapisu.

Primera radi, molekul adenina mašina je kodirala kao 00, citozina kao 01 i slično. Nakon što su "zaražene" gene dali tako prerađenoj mašini na analizu i dekodiranje, ona je zapis iz molekula protumačila kao izvršni program te "napadačima" omogućio preuzimanje kontrole nad njime.

Iako je ovo "hakovanje" ograničenog dosega i za njega je potrebno imati niz uslova koji se moraju ispuniti, naučnici su želeli da pokažu da nije nemoguće putem hemijskih spojeva napasti računarne sisteme u laboratorijima.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter