Izvor:
23.08.2017 u 23:29
0

ROBOTI – UBICE POSTAJU STVARNOST: Naučnici napravili veštačku kožu koja se sama regeneriše! (VIDEO)

Sposobnosti robota sve se brže razvijaju, pa ove mašine sada mogu da prati mete pa čak i da pucaju iz oružja.

Ali sada su naučnici krenuli sa razvojem sposobnosti koje nadilaze ljudske, pa su stvorili veštačku kožu koja se sama leči, piše San.

Naučnici univerziteta Brije u Briselu uspeli su da daju robotima mogućnost samozaceljivanja koja im omogućuje da se ‘oporave’ čak i ako ih ubodu ili poseku nožem.

To podseća na ulogu Arnolda Švarcenegera kao kiborg-asasina u Terminator filmovima, ali srećom za čovečanstvo, ovi roboti teško da će se tako skoro pobuniti protiv čovečanstva.

Za sada uglavnom skupljaju voće, povrće i druge mekane predmete s fabričkog poda. A mogli bi imati i važnju ulogu u poboljšavanju ljudske prostetike.

Kako bi proizveli robote koji imaju ‘kožu’ i ‘meso’, naučnici su koristili polimere koji se poput želea stapaju zajedno kada ih se zagreva ili hladi.

"Rezultati ovog istraživanja otvaraju obećavajuće perspektive”, rekao je profesor Bram Vanderbrot iz BruBotika i Flanders Mejka, koji je pronašao način da ruke robota budu istovremeno meke, kako bi mogle da kupe osetljive predmete, ali i sposobne da izdrže kontakt sa oštrim predmetima.

“Roboti će ne samo biti lakši i sigurniji, već će isto tako biti u stanju da rade duže bez da ih se konstantno treba popravljati.”

Pravi roboti ubice možda deluju kao daleka budućnost naspram ovih, ali uvek postoji opasnost da u budućnosti jedna ili više država odluči da napravi vojsku mašina.

“Pitanje nije samo kada će se to dogoditi, već mi još uvek ne znamo hoće li to ići u korist odbrambenim ili napadačkim operacijama, i kakvi će sve biti učinci”, rekao je Piter Singer, strateg za Nju Amerikan Foundejšn.

Slično misli i Jason Healey, viši istraživač sajber-sukoba sa univerziteta Kolumbija. On je izjavio kongresnom Komitetu za vojnu službu kako će se razvoj borbenih odreda kiborga dogoditi sledeće decenija.

Izvor:Kurir,rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter