Izvor:
12.09.2017 u 16:39
0

ZAVRŠAVA SE MISIJA „KASINI“ VREDNA MILIJARDU DOLARA: Letelica će uskoro izgoreti u atmosferi Saturna! (VIDEO)

Počelo je odbrojavanja – za svega nekoliko dana svemirska letelica “Kasini”, vredna milijardu dolara, izgoreće u atmosferi Saturna, piše “Spejs”.

“Kasini” će se 15. septembra obrušiti pravo na Saturn, skupljajući podatke o atmosferi gasnog džina i odašiljući ih na Zemlju u 1-2 minute koliko ima pre nego što se raspadne.

Ovo će biti dramatičan kraj 13-godišnje misije letelice u sistemu Saturna, gde je dovela do neverovatnih i neočekivanih naučnih otkrića.

Stoga je ova nedelja puna aktivnosti za “Kasini”. Pre dva dana letelica je poslednji put (od 22) prošla kroz Saturnovo prstenje, a danas će zadnji put proleteti pored najvećeg meseca planete, Titana, čija će gravitacija, sa daljine od 119.049 kilometara usporiti “Kasini”. Ovo će biti fatalno za letelicu.

Umesto doticanja vrha Saturnove atmosfere kako je do sada radila, usporena letelica će tokom kruženja 15. septembra uroniti dublje u nju.

“Kasini” će moći da se spusti do 15.000 km pre nego što se raspadne, procenjuju naučnici misije.

Kamere letelice će tako poslednji put snimiti sistem šeste planete od Sunca 13. i 14. septembra.

Potom će 15. septembra, u 08.37 sati GMT (10.37 po našem vremenu) ući u poziciju kako bi poslednji put uronila u atmosferu Saturna. Obično postoji najmanje sat kašnjenja između skupljanja podataka i njihovog odašiljanja na Zemlju, ali s obzirom da će “Kasini” imati samo 1-2 minute tokom obrušavanja, letelica će poslati podatke 2-3 sekunde nakon prikupljanja.

“Kasini” će odaslati podatke na Zemlju sa osam od svojih 11 instrumenata, ali neće imati dovoljno kapaciteta da pošalje fotografije, usled čega će letelica poslednji put snimiti Saturnov sistem 14. septembra.

“Kasini” će ući u atmosferu druge najveće planete Sunčevog sistema u 11.53 GMT (13.53). Kad dođe na visinu od oko 1.510 km iznad vrhova Saturnovih oblaka, komunikacija će nestati i okončaće se istraživačka misija “Kasinija”.

Letelica će se raspasti poput meteora nekoliko trenutaka potom, navedeno je u saopštenju američke svemirske agencije NASA.

Tim misije planirao je uništenje letelice u očekivanju da joj istekne gorivo. Naučnici ističu da će ovo takođe zaštititi neke od Saturnovih meseca od “uljeza” sa Zemlje – smatra se da Enceladus i Titan poseduju okolinu pogodnu za život i ako “Kasini” na sebi ima bakterije i slične mikroskopske oblike života sa Zemlje naučnici žele da spreče da one nasele te satelite.

“Slaćemo podatke u skoro realnom vremenu dok užurbano idemo ka atmosferi – to je stvaro prvi ovakav događaj na Saturnu”, istakla je u saopštenju naučnica projekta “Kasini” Linda Spilker, iz Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/Kim Kowal Arcand

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter