Izvor:
14.10.2017 u 20:29
0

Svemirska stanica teška 8,5 tona treba „pasti na Zemlju“!

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 (Nebesko mesto), teška 8,5 tona, u narednih nekoliko meseci trebala bi "pasti na Zemlju". Lansirali su je 2011. godine, a bila je simbol nastojanja da se Kinu pretvori u svemirsku super-silu.

Sve je pošlo po zlu prošle godine kada su vlasti potvrdile da su izgubili kontrolu nad stanicom te da će se ona srušiti između oktobar 2017. i april 2018. Iako će većim delom izgoreti u atmosferi, neki delovi, teški i do 100 kilograma, mogli bi pasti na tlo.

Iako je mogućnost da neko nastrada minimalna, Kinezi kažu da će pomno motriti pad Tiangonga i poslati upozorenja u slučaju bilo kakve opasnosti.

Iako je i dosad bilo nekontroliranih padova velikih svemirskih letelica, ljudske žrtve nisu zabeležene. Jedan od najpoznatijih slučajeva zbio se 1991. godine kada je sovjetska svemirska stanica Saljut 7 pala ne Zemlju dok je bila pričvršćena za letelicu od 20 tona Cosmos 1686.

Oba objekta raspala su se iznad Argentine, a njihovi ostaci su zasuli grad Kpitan Bermudez.

NASA svemirska stanica Skylab imala je nekontrolisan pad 1979. Njeni veliki delovi pali su u predgrađe australskog Perta.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter