Izvor:
05.07.2016 u 02:23
0

OTKRIVENO ŠTA OBARA AVIONE? NASA konačno otkrila uzrok avionskih nesreća

Nasa je otkrila da bi sitne čestice leda, gotovo nevidljive ljudskom oku, mogle biti uzročnik pada velikog broja aviona. Čestice, manje od zrna brašna, verovatno su uzrokovale otkazivanje sistema u više od 200 aviona u proteklih 20 godina.

Uprkos ranijem mišljenju da je nemoguće formiranje leda na visini od 10 kilometara, izveštaj o padu aviona „Er Fransa“ na letu 477 (Air France Flight 447) iz 2009. godine, objavljen u naučnom magazinu Nju sajentist, pokazuje drugačije.

Avion se srušio u Atlantski okean između Rio de Žaneira i Pariza, a bile su potrebne dve godine da se olupina izvuče iz vode.

Ledna blokada u senzorima za brzinu postala je značajan faktor prilikom istrage, koja je u početku pokazala da su za pad odgovorni pilot i greška u softveru.

Čestice leda nisu vidljive radarima, a blokada koju su izazvale zbunila je pilote, što ih je najverovatnije nateralo da naglo okrenu trup aviona, što se ispostavilo kao fatalna greška.

Smatra se da se oblaci ledenih čestica stvaraju duboko unutar oluja praćenih grmljavinom, koje usisavaju topao vazduh, koji se nakon toga ledi i stvara sićušne ledene kristale.

Izvor: RTS
Foto: Twitter/ theworldstoris

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter