Izvor:
06.07.2016 u 21:59
0

NAUČNICI IZRAČUNALI: Evo koliko nam je još vremena ostalo

Tim naučnika sa Harvarda i Oksforda izračunali su koliko dugo može da postoji život oko zvezda sa povoljnom klimom za život.

Period tokom kojeg može da se razvija život u blizini zvezda direktno zavisi od dužine života same zvezde, navodi se istraživanju naučnika sa univertiteta Harvard i Oksford.

Izuzetak prave samo situacije u kojima zvezda prekine svoje postojanje iz neprirodnih razloga, npr. zbog sudara sa nebeskim telom ili pod uticajem drugih rušilačkih sila, preneo je Sputnjik.

Prema podacima istraživanja, život može nastati u području zvezde koja je ima od 0,08 do 3,7 težine Sunca. Pri tome, težina zvezde je obrnuto proporcionalna dužini života – što je lakša zvezda, duže će postojati živi organizmi.

Najrasprostranjenije zvezde u svemiru su crveni patuljci. One se odlikuju malim težinama, mogu postojati i podržavati život oko sebe tokom 10 biliona godina.

Zvezde koje liče na Sunce, u procesu svoje evolucije preživljavaju različite stadijume razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u bele patuljke. Tokom svakog od ovih perioda zvezda može stvoriti nepovoljnim uslove za život za okolne planete, navodi se u istraživanju.

Proces nastanka zvezda počeo je 30 miliona godina posle Velikog praska. Planetarni sistemi su počeli da se pojavljuju mnogo kasnije – nakon što su eksplozije formirale nove generacije zvezda.

Naučnici smatraju da je to tačka početka postojanja života u vasioni, koja se ograničava trajanjem najstabilnijih zvezda, to jest oko 10 milijardi godina, odakle se može izračunati koliko nam je vremena ostalo.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter