Izvor:
30.01.2018 u 14:28
0

RIZIČAN PLAN UJEDINJENIH NACIJA: Naučnici žele da hemikalijama u atmosferi zatamne nebo i spreče proboj Sunčevih zraka!

Naučnici žele da hemikalijama u atmosferi zatamne nebo i spreče proboj Sunčevih zraka kako bi se borili protiv globalnog zagrevanja

U borbi sa globalnim zagrevanjem naučnici razmatraju da hemikalijama koje bi ispustili visoko u atmosferu zamrače nebo na celoj planeti i tako spreče proboj sunčevih zraka do površine Zemlje.

To pokazuju dokumenta Ujedinjenih nacija, kako prenose strani mediji.

Kao posle erupcije

Istraživanje o vidovima borbe protiv zagrevanja planete naručili su predstavnici više od 200 zemalja, učesnika u Pariskom klimatskom sporazumu 2015. Pojedini naučnici su, inspirisani zamračenjem delova planete posle velikih vulkanskih erupcija (kada prašina prekrije

više delove atmosfere), predložili da se u visoke delove atmosfere izbace sumpor i slične hemikalije. Ovo je privuklo veliku pažnju jer je reč o relativno jeftinom rešenju – cena bi bila između jedne i deset milijardi dolara godišnje.

Ipak, pojedini istraživači su upozorili da bi ovaj vid geoinženjeringa bio „ekonomski, socijalno i institucionalno neupotrebljiv“ jer bi mogao da dovede i do rizika od suša, poplava, toplotnih talasa i još jačih oluja, a i ne bi smanjio nivo ugljen-dioksida.

Tabu tehnologija

– Postoji tabu kad je reč o ispitivanju ovakvih tehnologija, ali je neophodno izvesti veliko istraživanje kako bismo shvatili rizike i potencijalne dobitke – kaže David Kejt, direktor Istraživačkog programa za geoinženjering na Harvardu.

Ipak, zbog predugog ispitivanja, dodaje, bolje je okrenuti se ispitivanju načina ograničenja emisije gasova, koja vodi do takozvanog efekta staklene bašte.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Youtube/ NASA Johnson

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter