Izvor:
23.03.2018 u 13:27
0

NAUČNICI OTKRIVAJU: Kako bi izgledao svet da se Zemlja okreće u suprotnom smeru?!

Da li ste se ikada zapitali da li bi stvari bile drugačije kada bi se naša planeta okretala u suprotnom smeru?

Naučnici su otkrili veoma zanimljive podatke o rotaciji Zemlje.

Ako stojimo na ekvatoru, Zemlja ispod nas se okreće brzinom od 1.670 kilometara na sat, što utiče na kretanje talasa i strujanje vazduha.

Kad bi se sve preokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske pustinje bile bi vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

S druge strane, kada bi Zemlja, na primer, usporila rotaciju, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana Zemlje bi postala ledena. Zemlja, doduše, sve vreme zaista usporava, ali se taj proces odvija vrlo sporo.

Dan je danas 1,7 milisekundi duži nego što je bio pre hiljadu godina, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 triliona godina.

Poređenja radi, svemir je star oko 14 milijardi godina.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter