Izvor:
25.03.2018 u 16:05
0

OVO NISTE ZNALI: Fejsbuk nastavlja da vas prati i kada obrišete nalog!

Najpopularnija društvena mreža nastavlja da prikuplja podatke korisnika i kad prestanu da je koriste

Skandalozna prodaja privatnih podataka korisnika Fejsbuka kompaniji „Kembridž analitika“ dovela je do masovnog brisanja naloga na najpopularnijoj društvenoj mreži.

Međutim, čak i po uklanjanju profila na Fejsbuku, njegovi oglašivači i njegove vampirske aplikacije nastavljaju da prate ponašanje sada već bivših korisnika na internetu, tvrde stručnjaci.

Fejsbuk koristi delove koda, koji uključuju tagove, piksele i HTTP kolačiće, da prikuplja podatke i napravi digitalni profil osobe, piše britanski Dejli mejl. Kako objašnjavaju, svako korišćenje spoljnih aplikacija ostaje zabeleženo i one nastavljaju da skupljaju podatke. To je moguće jedino posebnim ručnim i pojedinačnim zabranama za koje većina korisnika nema vremena ili ne zna kako se to radi.

Glavna aplikacija sa pratećim prikuplja podatke o godinama, polu i uzrastu korisnika, ali i tome koje sajtove posećuju, šta ih zanima, gde se nalaze, sa kim se druže… Ona i dalje koristi Fejsbuk audience network da generiše oglase za korisnike, a u skladu sa potrebama oglašivača.

Sličan sistem praćenja korisnika imaju i „Epl“ i „Gugl“.

„Kembridž analitika“ je koristila profile 55 miliona korisnika Fejsbuka kako bi uticala na rezultate predsedničkih izbora u SAD 2016. godine. Čelnici Fejsbuka su prvo pokušali da spreče medije u objavljivanju ove priče, a onda su pet dana ćutali, da bi na kraju osnivač Mark Zakerberg rekao da su zloupotrebili poverenje korisnika i da se izvinjavaju zbog toga.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter