Izvor:
09.05.2018 u 14:14
0

POSLEDNJI NAUČNI RAD STIVENA HOKINGA: Sve što ste mislili o svemiru je netačno!

Svemir nije beskonačan i mnogo je jednostavniji nego što trenutne teorije o Velikom prasku predlažu.

To je u poslednjem naučnom radu napisanom pred smrt a objavljenom juče tvrdio Stiven Hoking, jedan od najvećih svetskih naučnika.

RASTUĆI OKEAN

– Uobičajena teorija Velikog praska tvrdi da je naš lokalni univerzum nastao u kratkoj eksploziji, u deliću sekunde nakon samog praska, i da se širio neverovatnom brzinom. Veruje se da kada to širenje počne, u nekim regionima svemira nikada ne prestaje. Ta teorija dovodi do toga da je naš univerzum kao beskonačni fractal, sa mozaikom različitih džepnih svemira, koje razdvaja rastući okean – tvrdi Hoking u radu "Gladak izlaz iz večne inflacije", koji je napisao sa kolegom Thomasom Hertogom.

To, naglašavaju, dovodi do stvaranja teorije neograničenih multiverzuma sa kojom se ne slažu.

OGRANIČENE VARIJACIJE

– Mi predlažemo da je naš svemir, na svom najvećem nivou, relativno gladak i globalno konačan. Nije fraktalna struktura. Naša nova teorija zasnovana je na tehnici pozajmljenoj iz teorije struna i predlaže postojanje globalnu strukturu kosmosa u kojem regioni mogu da se razlikuju jedni od drugih, ali ne kao u staroj teoriji. Varijacije multiverzuma su ograničene – navode Hoking i Hertog.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/RokuPlayer

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter