Izvor:
10.05.2018 u 13:54
0

Lansiran prvi robot koji će proučavati duboku unutrašnjost Marsa!

Iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansiran je istraživački robot na Mars, koji bi trebalo da utvrdi od čega se sastoji Crvena planeta i u kojoj meri je njen sastav sličan Zemlji.

NASA je lansirala raketu Atlas 5 koja u svemir nosi sondu "Mars InSight", prvog robota koji će proučavati duboku unutrašnjost Crvene planete instrumentima koji će beležiti seizmičke aktivnosti koje, osim na Zemlji, nikada nigde drugde nisu merene.

Iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansiran je istraživački robot na Mars, koji bi trebalo da utvrdi od čega se sastoji Crvena planeta i u kojoj meri je njen sastav sličan Zemlji.

Pogledajte i Naučnici konačno utvrdili zašto nema života na Marsu. Ovo je prva interplanetarna misija koja je krenula sa američke Zapadne obale, a raketa će 485 miliona kilometara preći za nešto više od pola godine.

Spuštanje na Mars planirano je za 26. novembar.

Robot "Insajt" ima opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

Ukoliko sve protekne prema predviđanjima, "Insajt" bi padobranom trebalo da se spusti na ravni ekvatorijalni deo Marsa, gde ne bi trebalo da bude stena koje bi mogle da onemoguće idealno prizemljenje na tri noge.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter