LEKARI ODGOVORILI: Koliko vremena vam je potrebno da zatrudnite?

 

Parovi su uglavnom vrlo uzbuđeni kada odluče da je "vreme" za bebu, ali to ponekad može da bude i vrlo stresno, posebno ako im se trudnoća ne dogodi odmah.

Koliko dugo ženi treba da zatrudni, zavisi od brojnih faktora, ali dr Alen Koperman kaže da većini parova to pođe za rukom u periodu od šest meseci otkako počnu da pokušavaju da naprave bebu.

"Ako je žena u dvadesetim godinama, većina jajnih ćelija je zdrava, pa je začeće najčešće lako", kaže dr Koperman.

Međutim, što je žena starija, ostanak u drugom stanju može da ide teže. Ali, pre nego što počnete da brinete, sačekajte godinu dana.

"To je otprilike dovoljan period da žena ostane u drugom stanju prirodnim putem, ako je sve u redu", kaže dr Šveta Patel.

Ipak, ženama starijim od 35 godina savetuje da odu kod lekara ranije, tj. da ne čekaju godinu dana, jer imaju manje zdravih jajnih ćelija što su starije.

"Obično kažem da, u proseku, jedan od deset parova uspe da napravi bebu u prvih mesec dana pokušavanja. To se odnosi na zdrave parove koji jednostavno pokušavaju, bez pritiska i praćenja plodnosti, planiranja", kaže dr Patel.

Kako da povećate šanse za trudnoću

Ako želite da povećate šanse da ostanete u drugom stanju u prvih godinu dana, možete da preduzmete neke korake.

Prvo, i dr Patel i dr Koperman savetuju da uradite testove, kako biste se uverili da ste dobrog opšteg zdravlja. Pametno je da odete kod lekara i uverite se da je vaše telo u dobrom stanju za trudnoću.

"Fokusiranje na zdravlje i blagostanje je važno", kaže dr Koperman. On dodaje da je važno da odete kod lekara pre trudnoće, kako bi, u slučaju da imate neku infekciju, recimo, lečenje moglo da se započne pre trudnoće.

Takođe, ukoliko imate bilo kakve genetske predispozicije koje bi mogle da utiču na trudnoću, sigurno biste voleli to unapred da znate. Isto važi i za dijabetes i povišen krvni pritisak – želite da ove "brojke" vratite u normalu pre trudnoće. 

Dr Patel kaže i da gojaznost povećava rizik od gestacijskog dijabetesa i rizik od komplikacija u trudnoći i na porođaju. Problem sa tiroidnom žlezdom, ukoliko se ne tretira, može da poveća rizik od pobačaja i prevremenog porođaja.

Ona kaže da mogu da vam pomognu i razne aplikacije koje će vam pomoći da utvrdite nedelju ovulacije.

"Sve te aplikacije rade na osnovu algoritma, nisu u direktnoj vezi sa vašim telom, ali mogu da vam pomognu da utvrdite u kojoj nedelji ovulirate".

Ipak, kaže i da obratite pažnju na sekret – kada se poveća nivo estrogena, što se dešava u ovulaciji, sekret postaje gušći, poput belanceta, kako bi pomogao spermatozoidima da dođu do jajnih ćelija i tako povećao šanse za oplodnju.

"Trebalo bi da vidite providan, poput belanceta, klizav, rastegljiv sekret, nekoliko dana pre ovulacija, kao i tokom ovulacije – a tada ste na vrhuncu plodnosti".

 

 

Šta ako je prošlo više od godinu dana

Ukoliko ne ostanete u drugom stanju ni nakon godinu dana pokušavanja, bilo bi dobro da odete kod lekara – ili ako ste stariji od 35 godina, nakon šest meseci.

Elem, bez obzira na to koliko imate godina i koliko dugo pokušavate, ako ste zabrinuti za plodnost, svakako idite kod lekara i pitajte sve što vas zanima.

Doktori na osnovu urađenih testova mogu da utvrde da li postoji problem sa plodnošću, i ako postoji, u čemu je tačno problem, da li i kako može da se reši.

 

Mondo 
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro