Izvor:
09.11.2019 u 17:59
0

KAKO DECI OBJASNITI SMRT: Da li ih treba voditi na GROBLJE? (FOTO)

Mnogi roditelji brinu da bi takva iskustva mogla biti traumatična za malu decu, te na neki način 'štite' svoju decu od smrti dok su još mala kako im ne bi 'ukrali' savršeni deo bezbrižnog i neopterećenog detinjstva.

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, čak 48 posto roditelja izjavilo je da je neprikladno da deca mlađa od 12 godina prisustvuju sahranama.

S druge strane, dr Danijel Openhajm, psihijatar i autor knjige Razgovori s decom o životu i smrti, smatra da je svako vreme pravo vreme za odlazak na groblje. On naglašava kako je poseta groblju prilika roditeljima da malu decu nauče nekoliko važnih stvari:

– Taj trenutak razmišljanja na grobu voljene osobe prilika je za roditelje da objasne deci celu svrhu groblja, mesta na kojem počiva osoba koju smo voleli, koju ćemo nastaviti voleti i na kojem se možemo ponovo povezati s tom osobom. Na taj način znamo da je ta osoba blizu nas, a ne bilo gde ili nigde – istakao je psihijatar i dodao kako je poseta groblju takođe prilika da roditelji objasne detetu kako smrt ne predstavlja večno nestajanje:

– Ta osoba više nije fizički prisutna u našem svakodnevnom životu, ali ona ostaje u našim mislima i uspomenama.

Međutim, psihijatar podseća roditelje kako nije nužno da malo dete prisustvuje sahrani. "Ako je dete plašljivo ili uzrujano, puno je bolje ostaviti dete na čuvanju kod osobe od poverenja."

Takođe, dodaje kako uzrujanost i emocionalnost roditelja i drugih odraslih može preplašiti i zbuniti malo dete, ali zato je važno unapred pripremiti objašnjenje koje će pomoći ublažiti potencijalne strahove kod deteta. S decom je važno od malena razgovarati o smrti. Isto tako ističe da roditelji nikada ne bi smeli prisiljavati dete da ide na groblje ako dete odbija ići.

– Budite oprezni jer dete ne sme osećati krivicu zbog toga što ne učestvuje u procesu tugovanja.

Dr Miranda Novak, prof. psihologije, govori kako roditelji često ne razgovaraju o smrti jer se boje da će takvim razgovorom povrediti dete, preplašiti ga, izazvati kod njega tugu, ili se boje da dete to neće razumeti, a u stvari se događa upravo suprotno.

– Kada umre neko od bliskih članova porodice, dete, čak i ako je jako malo, ako je tek počelo pričati, iz reakcija roditelja oseća energiju u kući i neverbalno pokupi ono što se događa. Detetu uvek, ali baš uvek treba reći istinu. Treba mu reći ko je umro, šta se dogodilo, kratko, na primeren način, i jako je važno da roditelj izrazi svoju tugu, svoju zabrinutost oko toga, da svoje mišljenje i svoje emocije podeli s detetom. Kada roditelj postupi na takav način, onda omogućuje i detetu jedan prirodan i normalan proces tugovanja – objašnjava ona.

Izvor: glossy.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter