Izvor:
26.11.2017 u 14:22
0

NEOBIČNA POSLASTICA: Ovaj gradić pravi neobične kolače u raznim oblicima i veličinama! (foto)

U malom, mirnom gradu Amaranteu u Portugalu, prodaju se vrlo neobični kolači. Ima ih u svim mogućim oblicima i veličinama, a upravo zbog toga što imaju oblik falusa – postali su popularni i među turistima.

Kolači su se ranije pravili samo tokom svečanosti "Festa de São Gonçal", koja se organizuje svakog prvog vikenda u junu, u čast zaštitnika grada.

Stanovnici bi tada pekli ili kupovali kolače, peciva i hleb u obliku falusa i poklanjali ih supružnicima, članovima porodice ili prijateljima kako bi im godina bila dobra i plodna.

Kasnih dvadesetih godina prošlog veka vlasti su zabranile prodaju kolača, nazvavši ovaj običaj razvratnim. Međutim, meštani su krišom nastavili da održavaju tradiciju, i dalje međusobno poklanjajući kolače.

Svetlost dana kolači su ponovo ugledali 70-ih godina, kada je zemljom zavladala demokratija. Poslastice u obliku falusa tako su opet počele da krase izloge poslastičarnica i pekara, bez straha od sankcija.

Običaj se zadržao do danas, ali je postao toliko popularan da se ove neobične poslastice prodaju tokom cele godine.

Pekari i poslastičari ponekad ih prave u ogromnim dimenzijama, samo da privuku pažnju.

Lokalci smatraju da nema ničeg neobičnog u takvoj tradiciji, i navode da je kod njih poklanjanje ovog kolača nalik poklanjanju ruže u drugim krajevima sveta.

B92.net
Foto: Arhiva/Instagram/facebook

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter