Izvor:
02.06.2019 u 10:07
0

NAJMRAČNIJI GRAD NA SVETU: Pola godine stanovnici žive u TAMI! (VIDEO)

Od septembra do marta svake godine Rjukanci žive u mraku!

Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osećaju ga na svom licu.

Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške, koji nazivaju i jednim od najmračnijih mesta na svetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad nešto više od njegovih 3.300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti čak šest meseci u godini.

U mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u prodavnice i bave se sportom. Šest meseci u godini žive u polutami.

Baš zato, lokalne vlasti su 2013. godine uložile 5 miliona norveških kruna (oko pola miliona evra) u postavljanje solarnih ogledala na planine koje reflektuju delić sunčeve svetlosti na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mesecima u godini.

I dok jedni prigovaraju da se previše novca potrošilo na minijaturni tračak svetlosti u mračnom gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularizovala Rjukan među turistima.

Ovaj grad je dugi niz godina bila zanimljiva lokacija za obilazak zbog 104 metara visokih vodopada Rjukan, koji se nalaze u njegovoj blizini, a turistički sladoskusci sada imaju dodatan razlog za posetu.

Pogledaj video:

Happytv.rs
Foto:Youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter