TRŠIĆ: Prostor oko Spomen kuće Vuka Stefanovića Karadžića proglašen zaštićenim prodručjem od izuzetnog značaja! (FOTO)

 

Prostor oko Spomen kuće Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću, manastir Tronoša i šire okruženje, koji čine "splet" kulturnih i prirodnih vrednosti koje proizilaze iz materijalnog i nematerijalnog nasleđa, proglašeni su zaštićenim područjem izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije. 

Vlada Srbije donela je uredbu kojom se ovaj predeo izuzetnih odlika stavlja pod zaštitu da bi se očuvala nepokretna kulturna dobra, prirodne vrednosti, specifična konfiguracija terena i regionalna različitost karaktera predela, a zbog jedinstvenog spoja prirodnih i stvorenih vrednosti, navodi se između ostalog u uredbi objavljenoj u Službenom glasniku. 

Osnovne vrednosti nastale tokom vremena u ovom zaštićenom području čine znamenito mesto "Spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića" sa zaštićenom okolinom, kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Takođe, u zaštićenom području se nalazi i Spomenik kulture od velikog značaja "Manastir Tronoša".

Kada je reč o nematerijalnom kulturnom nasleđu, na ovom prostoru se održava kroz Vukov sabor kao najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, a neguje se verski običaj "ratarski sveci", kao jedinstven i veoma star običaj. 

Prirodne vrednosti područja čine očuvani kompleksi autohtonih tipova šuma, a flora i fauna zaštićenog područja smatra se za relativno bogatu i raznovrsnu. 

Od ukupno 145 zaštićenih divljih vrsta biljaka i životinja, 83 su zaštićene, a 62 vrste pripadaju kategoriji strogo zaštićenih. 

Predeo izuzetnih odlika "Kulturni predeo Tršić - Tronoša" nalazi se na teritoriji grada Loznice i obuhvata katastarske opštine Korenita i Tršić. 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/Printscreen (sanamanaputu)

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro