SVE ČARI ZEMLJE IZLAZEĆEG SUNCA: Ako se spremate za posetu Japanu, ovo morate znati!

 Japan je po mnogo čemu neobična destinacija. Zamislite samo da šetate po gradu u čudnim i veoma neudobnim drvenim klompama, obmotani u široki kimono i da jedete najotrovniju ribu na svetu drvenim štapićima.

Osim što će vas prilikom posete Japanu, slomiti džet leg, bićete suočeni i sa neobičnim načinom ishrane, napornim načinom sedenja, čudnim pametnim toaletima, posebnim mentalitetom. 

Postoji još jedan problem sa kojim se susreću turisti koji posećuju ovu ostrvsku zemlju Dalekog istoka - visina. Japanci su prirodno veoma niski i mnogo građevinskih rešenja prilagođeno je njima samima, pa visoki ljudi mogu lako da povrede glavu. 

Dovoljno je da ste visoki 180 centimetara i da se iz posete ovoj zemlji vratite sa kopčama na glavi, ako niste dovoljno pažljivi. Posebno treba obratiti pažnju u nekim tradicionalnim, starim kvartovima. 

Verovatno nećete moći da uđete u prodavnice u čuvenom gejša distriktu u gradu Kanazava, jer su sva vrata u ovom istorijskom kvartu niska. Iako moderan, tokijski metro, zna da bude neprilagođen za osobe visoke prema japanskim standardima. Rukohvati u pojedinim metro vozovima su toliko nisko postavljeni da će vam glava viriti preko njih.

U Japanu ćete imati problem i da pronađete garderobu u vašoj veličini. U pojedinim hotelima ćete morati da se sagnete da biste se celi istuširali pošto će vam tuš biti u ravni sa ramenom. 

Posebnu opasnost za turiste predstavljaju i tradicionalni restorani u starim kvartovima, koji imaju više nivoa. Pregrade iznad stepenica su tako nisko postavljene da ćete morati da se provlačite. 

Turisti iz Evrope i Amerike se lako uočavaju na japanskim ulicama, jer prosto štrče iznad stotina glava. Prosečna visina muškaraca u Japanu je 170, dok su žene visoke 162,5 centimetara. Njihova karakteristika je i da su ujednačene visine. Veoma retki su Japanci koji su viši od 180 centimetara. 

Shodno tome, problema verovatno nećete imati ako se visoki do 180, dok će svi preko te visine biti u riziku da negde "raspale" glavu. Ako ste visoki 1,9 do 2 metra, što u Srbiji i nije baš neka retkost, u Japanu ćete sigurno imati problema. 

Budite spremni i kada rezervišete hotel obavezno proverite koja je dužina kreveta.

 

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro