Izvor:
02.09.2019 u 09:54
0

NA GRANICI BiH I CRNE GORE: Ovaj grad je pravi „san“! (FOTO)

„Trebinje nije ni selo, ni metropola. Ono je metafora, san!…" Ovim rečima je pisac Momo Kapor predstavio ovaj hercegovački grad.

Veoma važan, nekada strateški, danas kulturno-istorijski, Trebinje spada u gradove koje bi trebalo da vidite. U ovom gradu srešćete mešavinu svih naroda koji su upravljali gradom i uživaćete u nesvakidašnjem prihvatanju različitosti i gostoprimstvu.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu gde dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, koje su zasadile austrougarske vlasti na mestu gde se nekada nalazilo tursko groblje.

Veoma važan, nekada strateški, danas kulturno-istorijski, Trebinje spada u gradove koje bi trebalo da vidite. U ovom gradu srešćete mešavinu svih naroda koji su upravljali gradom i uživaćete u nesvakidašnjem prihvatanju različitosti i gostoprimstvu.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu gde dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, koje su zasadile austrougarske vlasti na mestu gde se nekada nalazilo tursko groblje.

Ovo je jedno od omiljenih mesta meštana koji kažu da se sve saznaje upravo u hladovini ovog drveća uz kafu, rakiju ili vino, a često mogu da se vide kako sede sami i jednostavno posmatraju svoj grad i pozdravljaju sugrađane.

Drugo mesto gde lokalci vole da se okupe je Trg slobode, koji meštani jednostavno nazivaju „pijacom“. To je prava košnica ljudi koji se svakodnevno okupljaju oko živopisnih tezgi dok idu u šetnje. Na trgu se nalazi jedan od spomenika koji je pesnik Jovan Dučić poklonio gradu.

Posvećen je ljudima koji su dali život za Trebinje: sa jedne strane spominje se 77 momaka i dve devojke koji su obešeni na ovom mestu kada je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda u Sarajevu, a s druge strane, vojnici koji su oslobodili Trebinje u Prvom svetskom ratu.

U blizini se nalazi ulica čuvenog pesnika i diplomate, gde je postavljen njegov spomenik, jer je baš Trebinje bilo inspiracija Dučiću da napiše “Jutra sa Leutara.“

Naspram njeovog spomenika nalazi se spomenik Petru II Petroviću Njegošu. Pošto Trebinjci odmaraju u toku dana i ulice budu prazne, postoji legenda koja kaže da dva velikana svakog dana u to vreme jedan drugom govore stihove.

Od religijskih spomenika najvažniji su rimokatolička katedrala Rođenja Deve Marije, Saborna crkva preobražaja Gospodnjeg koja se nalazi u gradskom parku, koju krasi spomenik Patrijarhu Pavlu.

U blizini se nalazi Stari grad u kojem se nalazi Osman-pašina i Sultan-Ahmedova džamija. Stari grad, koji se drugačije naziva Kastel, nastao je od nekadašnjeg trgovačko-zanatskog centra.

Na temeljima rimskog, srednjovekovnog i turskog grada, izgrađena je austrijska kasarna krajem XIX i početkom XX vijeka. U njoj je smešten Muzej Hercegovine u kojem se nalazi legat Jovana Dučića, Milene Šotre, Radovana Ždrala, kao i etnografija 19. i 20. veka i istorija Trebinja od nastanka do danas.

Ovde može da se vidi najpoštovaniji poklon Jovana Dučića, spomenik Jeleni Anžujskoj. U Trebinju je imala dvor u kojem je provodila blage mediteranske zime, a prema legendi je mnogo pomagala narodu Trebinja.

Stari Grad se nalazi na obali reke Trebišnjice zbog koje mnoge Trebinje podseća na orjentalnu Veneciju. Na reci se nalazi i nekoliko mostova od kojih je najvažniji Perovića tj. Arsanagića most. Priča o mostu kaže da je nastao u 16. veku i da je zadužbina Mehmed-paše Sokolovića. Nalazio se na starom putu koji je povezivao Dubrovnik i Herceg Novi sa Carigradom.

Arsanagića most ima sedam lukova, a ime je verovatno dobio po čoveku koji je iz Herceg Novog došao u Trebinje i počeo da naplaćuje mostarinu. Ovaj most se ne nalazi na autentičnom mestu, jer je u prošlom veku zbog izgradnje hidroenergetskog sistema most izmešten.

Kada je kamen po kamen razdvajan da bi se promenila lokacija mosta, kažu da je bilo stranih država koje su bile zainteresovane za kupovinu ove vekovima važne građevine. Pored ovog, tu su i Andrićev i Kameni most.

Kada se iz Starog grada pređe Kameni most i ide se samo pravo, dolazi se do Hercegovačke Gračanice u kojoj je sahranjen Jovan Dučić. Ova crkva je rađena po uzoru na kosovsku Gračanicu, a veruje se da je podignuta na mestu gde je nekada bil crkva Svetog Aranđela koju je podigao kralj Milutin.

Hercegovačka Gračanica se nalazi na brdu Crkvina, a ukoliko nekoga ne zanima sakralni objekat, neće se pokajati da dođe do njega jer se odatle pruža prelep panoramski pogled ka gradu.

U blizini Trebinja nalaze se i viševekovni manastiri Zavala iz 13. veka, manastir Duži iz 16. veka, Dobričevo iz 13. veka, Petro-Pavlov manastir koji je sagrađen na ostacima dve crkve iz 4. I 5. Veka. U blizini ovog manastira nalazi se i pećina u kojoj se navodno krstio Sveti Pavle. Ipak, najčuveniji je Tvrdoš.

Ovaj manastir je izgrađen na temeljima crkve iz 4. veka, a nekoliko puta je rušen i obnavljan. Posebno zanimljivo u ovom manastiru jeste stakleni pod gde mogu da se vide ostaci crkve na kojima je Tvrdoš podignut.

Postoji i istoimena vinarija u kojoj se pravi odlično vino, ali je ona samo jedna od mnogobrojnih vinarija u Trebinju. Kažu da se vino proizvedeno u ovom gradu pilo i na habzburškom dvoru, pa ovaj grad sa razlogom može da se nazove i “gradom vina“.

Austrougarska je ostavila veliki trag na Trebinje, a u to vreme je bio jedan od najzaštićenijih gradova monarhije i okruživala su ga brojna utvrđenja. Strač je za razliku od ostalih tvrđava iz tog perioda najvećim delom ukopan u zemlju zbog čega se smatra najmističnijim objektom iz tog vremena.

Poslednjih godina Anđelkina kapija je jedna od lokacija koje privlače mnogo pažnje. U pitanju je kapija kraj kaldrmisane ulice gde su se snimale scene za seriju “Ranjeni orao”. Međutim, nije moguće otvoriti kapiju i videti kako izgleda iznutra.

Zbog lokacije na kojoj se nalazi, iz Trebinja se može brzo i lako otići u Herceg Novi ili Dubrovnik, a za one koji ne vole gradske gužve tu su izletišta Studenac, Jazina i Ubla.

b92
Foto: Instagram/stefanmagazin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter