Izvor:
08.09.2019 u 11:40
0

SIMBOL MODERNE TURKSE: Ovaj grad morate posetiti!

Ankara je simbol moderne Turske, ali u sebi krije mnogo tradicije.

Nakon nastanka Republike Turske 1923. godine, Angora postaje prestonica, a sedam godina kasnije Kemal-paša Ataturk joj menja ime u Ankaru.

Iako je prošao skoro vek kako je glavni grad Turske, mnogi još uvek misle da je to Istanbul, u čijoj “senci“ se nalazi Ankara.

Ovaj grad predstavlja modernu Tursku, savremene građevine su svuda, a predstavlja i ekonomski centar. Ipak, Ankara je mnogo više od toga. To je grad duge istorije i bogate kulture.

Tok istorije ovog grada može da se upozna u Muzeju anadolskih civilizacija čija postavka obuhvata eksponate svih civilizacija sa ovog podneblja. Ovde mogu da se nađu predmeti iz paleolita i neolita, preko hetitskog i antičkog doba sve do Otomanskog carstva.

Više o dobu sultana i seldžuka može da se vidi u Etnografskom muzeju gde se, između ostalog, nalazi kolekcija narodne umetnosti, a kolekcija novijeg turskog stvaralaštva u Ankari je čuvana u Muzeju likovnih i vajarskih umetnosti, a obuhvata period od 19. veka.

Osim u muzejima, o istoriji grada može mnogo toga da se nauči u obilaženju znamenitosti. Može se reći da je grad podeljen u dva dela, stari i novi. Najstariji delovi okružuju tvrđavu unutar koje se nalazi Aladinova džamija koja predstavlja dobar primer umetnosti Seldžuka.

Tvrđava je izgrađena u sedmom veku i njom su upravljali Rimljani, Vizantinci, Turci Seldžuci, a potom je pala u ruke Otomanskog carstva. U okviru tvrđave nalazi se Šark kula, sa koje se pruža najbolji pogled na Ankaru koja u celosti može da se vidi sa vrha.

Oko zidina se nalaze stare kuće, neke su obnovljene, a neke su u zaista lošem stanju, ali ipak može da se nasluti kako se nekada živelo u njima. Naselje je ostalo gotovo netaknuto i uz tvrđavu postoji vekovima.

U Ankari mogu da se pronađu mnogi ostaci nekadašnjih građevina. Tu su rimska kupatila, koja se nekako najduže zadrže u skoro svakom gradu, kao sećanje na veliko carstvo. Tu su i ruševine hrama posvećenog Avgustu i Rimu, koji je kroz istoriju najduže bio prostor u kojem se izučavala teologija.

Ipak, pored svih tragova istorije, u Ankari je verovatno najvažnije znamenje mauzolej Mustafe Kemal-paše Ataturka – Anitkabir. Ovo grandiozno zdanje je podignuto kao zahvalnost “ocu Turaka“. Podignuto je 1944. godine, a na platou ispred održavaju se važne državne ceremonije jer ovaj prostor može da primi čak 15.000 ljudi.

Ova građevina se sastoji iz Centralnog trga, Počasne dvorane- tu počiva kemal-paša Ataturk, Puta lavova i Parka mira u kojem se nalazi čak 50.000 stabala koja ulepšavaju kompleks, ali i ceo grad.

U Ankari postoji mnogo parkova, a koliko Turci vole prirodu vidi se svakodnevno jer ih često možete videti kako jednostavno sede na travi u gradskim parkovima. Jedno od mesta gde možete da budete u prirodi, a da ipak upoznajete kulturu Ankare, je Muzej na otvorenom u kojem je predstavljeno kako su nekada ljudi živeli.

Ovo je mesto koje je zanimljivo svim generacijama. Selo ima svoju džamiju oko koje su kuće i fontane, a sve izgleda potpuno autentično, čak se i hrana za posetioce pravi u starim turskim kuhinjama.

Za one koji ipak žele hranu iz moderne kuhinje, bilo koji restoran će verovatno biti pravi izbor jer su Turci, ipak, čuveni po svom kuvarskom umeću. Ako uz jelo neko želi i panoramski pogled na grad, postoji Atakula koja upravo to nudi, mogućnost potpunog užitka dok se vrh kule vrti i omogućava panoramski pogled na grad.

Najznačajnija stvar koja se vidi sa ove kule je Kodžatepe džamija. Ovo je najveća džamija u Ankari i jedna od većih u svetu u koju može da stane čak 24.000 vernika. Arhitektura džamije je drugačija u odnosu na druge građene pre ove, ali je to svakako bio početak unošenja promena čak i kada je religija u pitanju.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter