Izvor:
09.09.2019 u 17:45
0

UPOZNAJTE DUNAV: Deset destinacija istočno od Budimpešte! (FOTO)

Većina krstarenja Dunavom koncentrisana je na gornji tok te reke, zapadno od Budimpešte. Kako piše taj list, potpuno je drugačija priča u donjem toku između glavnog grada Mađarske i ušća Dunava u Crno more.

Britanski Telegraf predstavlja, od zapada ka istoku, deset istaknutih mesta koje bi vredelo posetiti na ovom putu.

Novi Sad, Srbija

Činjenica da će Novi Sad 2021. godine postati prvi grad van EU koji će biti evropska prestonica kulture mnogo govori o usponu ovog srpskog grada. Mostovi uništeni u ratu 1999. godine obnovljeni su, a grad je ponovo uspešan kreativni centar, baš kao što je bio tokom 18. i 19. veka kada je bio poznat kao, piše Telegraf, "Atina severa". Neizbežna atrakcija je Petrovaradinska tvrđava koja leži na ogromnoj steni pored reke i priča o tome zašto su na njoj kazaljke sata obrnute.

Beograd, Srbija

Dominirajući iznad ušća Save i Dunava stoji tvrđava Kalemegdan. Razorena je i obnavljana više puta tokom vekova, ali je i dalje centralna tačka grada. Šetnja zelenim parkom u kom ljudi igraju šah, idealan je prilazak gradu sa pristaništem brodova u blizini. Ostale ključne znamenitosti u Beogradu su, prema pisanju britanskog lista, boemski kvart Skadarlija i mauzolej bivšeg vođe Jugoslavije Tita.

Gvozdena kapija, Srbija / Rumunija

Baš kao što Rajna ima klisuru, a gornji Dunav svoju dolinu Vachau, istočni Dunav ima svoj spektakularni kanjon kroz koji se reka probija. Gvozdena kapija (Đerdapska klisura), dužine 80 kilometara, razdvaja Srbiju od Rumunije. Znamenitosti na putu uključuju impresivnu tvrđavu Golubac i divovski isklesanu glavu kralja Decebala.

Belogradčik stene, Bugarska

Adam i Eva, dečak pastir, lav i majmun su među likovima koje možete da upoznate na izletu u Belogradčik, u blizini luke Vidin u Bugarskoj. Oni se svi mogu naći duž 20 kilometara dugačkog niza kamenih formacija. Među stenama se nalazi i tvrđava Kaleto koja svoje poreklo vuče još od rimskog vremena.

Veliko Trnovo, Bugarska

Visoko iznad oštrih zavoja reke Jantra, nalazi se Veliko Trnovo, jedan od najstarijih gradova Bugarske. Njegove istorijske staze i zgrade iz 19. veka su dovoljno prijatne, ali glavna je atrakcija ipak ogromna, srednjovekovna tvrđava Carevec. Putovanje ovde, iz luke Ruse koja je sama po sebi sjajna destinacija, obično se kombinuje sa posetama obližnjem selu Arbanasi, gde su crkve ispunjene brojnim drevnim freskama.

Delta Dunava, Rumunija

Dunav dolazi do spektakularnog ušća kako prilazi Crnom moru. Prekrivajući neverovatnih 5.000 kvadratnih kilometara, delta Dunava je lavirint plovnih puteva, jezera, trske i krečnjaka. Ne čudi što se ovde okuplja najveća koncentracija ptica u Evropi, uključujući bezbroj belih pelikana.

Bukurešt, Rumunija

Ako želite da vidite jedan od najvećih spomenika diktatorskom preterivanju, stanite ispred kolosalne Palate parlamenta u rumunskoj prestonici Bukureštu. Izgrađena 1980-tih od strane Nikolae Čaušeskua, u pitanju je druga najveća zgrada na svetu posle Pentagona. Osim toga, Bukurešt ima obilje avenija, crkava iz 18. veka i "belle epoque" arhitekturu, a mnoga krstarenja uključuju i odlazak u Bukureštu.

Izvor: 92putovanja
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter