Izvor:
15.09.2019 u 08:34
0

AKO STE LJUBITELJ KNJIŽEVNIH KLASIKA:Morate POSETITI OVE GRADOVE!

U ovim gradovima se nalaze grandiozne biblioteke, neobične knjižare, domovi poznatih pisaca i kafići u kojima su stvarana najpoznatija dela ikada napisana.

Lepota gradova se ogleda u bogatstvu kulture i istorije. Arhitektura, umetnička dela, spomenici, sve to ostaje iza određenih epoha i to je ono što privlači posetioce. Ali postoje turisti koji su zaljubljenici u književnost i koji se dive samo lepoti biblioteka i knjiga.

Takvi ljudi putuju u gradove koji imaju veličanstvena zdanja u kojima se vekovima čuvaju knjige ili u želji da koračaju ulicama kojima su prolazili omiljeni pisci, ali i da bi videli sve ono što su pročitali.

Sankt Peterburg

Ovaj ruski grad je bio dom mnogih pisaca poput Mihaila Ljermontova, Lava Tolstoja, Vladimira Nabokova… A njegova istorija i lepota su nadahnule mnoge pisce i često je bio mesto radnje u Remek-delima.

U Sankt Peterburgu mogu da se vide mesta koja su opisana u čuvenom romanu “Zločin i kazna“ Fjodora Dostojevskog, uključujući i mesto gde je Raskoljnikov kovao plan da ubije Aljonu Ivanovnu. Sankt Peterburg se smatrao kulturnim centrom carske Rusije, pa ga to danas čini nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje književnosti i umetnosti.

Stokholm

Prestonica Švedske je još jedan evropski grad koji je bio dom mnogih pisaca. Stig Larson, poznat po knjizi “Devojka sa tetovažom zmaja“ i celoj trilogiji “Milenijum“ naziva Stokholm svojim domom.

U Gradskom muzeju postoji izložba posvećena knjigama koje su književnici napisali inspirisani ovim gradom, ali i delima lokalnih autora. Ljubitelji knjiga ne bi trebalo da propuste ni Nacionalnu biblioteku Švedske, jer se tu nalazi najveći srednjovekovni rukopis, poznat kao zloglasna Đavolja Biblija, piše “Travel magazine“.

Majnc

Ovaj grad nije bio inspiracija za velika dela, a nije ni naročito zanimljiv da bi pisci živeli u njemu. Ipak, u ovom gradu se dogodilo nešto važno za književnost zbog čega ga mnogi rado posećuju. U Majncu je živeo Johan Gutenberg, veoma značajna istorijska ličnost bez koje književnost ne bi bila dostupna svima.

On je izumeo štamparsku presu, koja je ubrzala proces štampanja knjiga i značajno spustila cenu istih. Gutenbergov muzej se nalazi preko puta katedrale u Majncu, predstavlja sva njegova fantastična dostignuća. U ovom muzeju nalazi se i Gutenbergova Biblija, prva knjiga koja je izrađena tehnikom pokretnih slova.

Edinburg

Glavni grad Škotske ima dugu i bogatu književnu tradiciju, a u njemu su živeli pisci poput Roberta Bernsa, Irvina Velša i Mjuriel Spark. Edinburg ima veliku koncentraciju biblioteka, jednu od najvećih na svetu, a na 100.000 stanovnika ide preko 60 biblioteka.

Pored grandioznih biblioteka, veliki broj ljubitelja knjiga dolazi u ovaj grad zbog kafića Slon. Ova kafeterija je dobila na značaju nakon što je DŽ. K. Rouling napisala svoje knjige o najpoznatijem čarobnjaku Hariju Poteru, koje su očarale mnoge i ubrzo bile i ekranizovane.

Hej na Vaju

U pitanju je selo koje se nalazi u Velsu. Onima koji su čuli za ovo mestašce već su upoznati sa zanimljivim knjižarama koje se ovde nalaze, a po kojima je Hej na Vaju postao poznat šitrom sveta. U selu ima manje od 2.000 stanovnika, a i pored toga, u selu ima brojnih knjižara, veoma jedinstvenih, a neke su čak posvećene samo određenim žanrovima.

Najveća zanimljivost ovog mesta je knjižara na otvorenom u blizini dvorca Hej. Knjižara Poštenja je neobična knjižara, jer se ovde nalaze knjige na policama koje je moguće razgledati, a ukoliko neko želi da kupi, treba sam da ostavi novac uz kafu, jer ovde nema prodavaca.

London

London je svakako mnogim velikim piscima bio dom, a poslužio im je i kao inspiracija za mnoga dela različitih žanrova. Jedna od glavnih stvari koje treba videti ukoliko ste ljubitelji književnosti je rekonstruisani Šekspirov teatar Gloub.

Ovde je moguće da se razgleda pozorište u kojem su se igrali komadi čuvenog pisca i da se sazna sve o obnovljenom ali i originalnom pozorištu. Na istom mestu može da se sazna sve o životu i delu Vilijama Šekspira.

Buenos Ajres

Iako vam Buenos Ajres verovatno neće pasti na pamet kada razmišljate o književnim destinacijama, ovaj argentinski grad se mora naći na listi makar iz jednog jednostavnog razloga: prestonica Argentine ima više knjižara po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na svetu.

Obavezno posetite "El Ateneo" ako ste ljubitelj knjiga. Zadivljujuće staro pozorište je pretvoreno u knjižaru, mesto je koje ne želite da propustite. U Buenos Ajresu se takođe održava i godišnji Sajam knjiga koji privlači poznate pisce iz celog sveta.

Njujork

Njujork je tokom istorije nadahnuo beskrajna književna dela i nastavlja to da radi. Takođe, bio je dom brojnim izuzetnim piscima. Imenima poput Artura Milera, Tenesi Vilijemsa, Džeka Keruaka i Alena Ginsberga.

Velika jabuka je podstakla kreativnost i oni su ovde pisali briljantna dela. Sam grad poslužio je kao inspiracija kultnim romanima kao što su “Američki psiho“, “Lovac u žitu“ i “Doručak kod Tifanija“. Osim što možete da obiđete mesta koja su inspirisala ove priče, možete da posetite i brojne njujorške nezavisne knjižare.

Dablin

Dablin je još jedan grad u kojem su živeli neki od najvećih pisaca koje je svet ikada imao. Takođe, ovde se nalazi nekoliko važnih književnih lokacija koje bi svaki ljubitelj knjiga žarko želeo da vidi. Vrhunac posete irskoj prestonici je svakako poseta biblioteci “Triniti koledža.

Ogromna biblioteka koja potiče iz 18. veka izgleda kao mesto iz bajke. Međutim, nije samo dizajn biblioteke ono što će vas privući – upravo ovde je izložena čuvena “Knjiga Kelsa poznata i kao “Knjiga Kolumba“ , oslikani rukopis jevanđelja na latinskom jeziku.

Bat

Jedan od glavnih razloga za posetu šarmantnom gradiću Bat u Engleskoj, pored poznatih rimskih kupatila, je i činjenica da je ovde nekada živela Džejn Ostin. Bat je poslužio kao inspiracija za njene romane “Pod tuđim uticajem“ i “Nortengerska opatija“.

Dok ste u Batu, obavezno obiđite Centar Džejn Ostin gde ćete se upoznati sa njenim životom i delom, ali i sa životom u Engleskoj u 19. veku. Svakog septembra grad je domaćin festivala koji nosi ime ove proslavljene engleske književnice.

b92.net
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter