Izvor:
20.09.2019 u 11:14
0

U OVOM GRADU SE UŽIVA CELE GODINE: Sve lepote Bara!

I nakon uzbudljive letnje sezone, Bar nastavlja da privlači veliki broj turista kojima je ova popularna turistička destinacija podjednako interesantna i u periodu postsezone.

Tokom postsezone privatni smeštaj može se iznajmiti po ceni već od 6 eura, hoteli na bazi polupansiona već od 20 eura, dok komplet plažnog mobilijara može da se nađe i po ceni od 5 eura. Restorani su takođe pripremili vansezonsku ponudu specijaliteta vrhunskog kvaliteta, a prikladnih cena za svačiji džep.

Osim mora koje je sa svoja 24 stepena i dalje toplo, ovaj grad na dve čarobne obale, posetiocima nudi razne mogućnosti za rekreaciju i niz tradicionalnih i kulturnih manifestacija – od čuvene Maslinijade, Koštanijade, Festivala vina i ukljeve, pa do spektakularnog dočeka Nove godine uz velike muzičke zvezde regiona.

Ipak, u periodu postsezone pažnju turista najviše privlači sada već čuvena Panoramska ruta koja spaja morsku i jezersku obalu Bara, obuhvatajući skoro celu barsku opštinu na kojoj se smenjuju stari maslinjaci, jezerski pejzaži i živopisna sela i koja je idealna prilika za upoznavanje sa celokupnim barskim podnebljem.

Duga je 115 kilometara i ima sedam vidikovaca, odnosno odmorišta izgrađenih na atraktivnim mestima sa kojih se pruža impresivan pogled na netaknutu prirodu, znamenitosti, srednjovjekovne manastire na ostrvima razuđenog Skadarskog jezera, kao i morsku obalu barske rivijere.

Na Panoramskoj ruti nalaze se ostaci manastira Prečista Krajinska, jedan je od najstarijih spomenika u Crnoj Gori, zatim Stari bunar u Ostrosu i bunari Boljevića koji predstavljaju graditeljsku retkost i pravu atrakciju.

U vrelim letnjim danima kada je živa bliža 40. podeoku, poseban ugođaj je debela hladovina šume kestena čija stabla su stara i preko hiljadu godina. Prolazeći Panoramskom rutom, turisti imaju mogućnost da se spuste do najljepše plaže na Skadarskom jezeru – plaže Murići, na kojoj se mogu iznajmiti manji čamci koji turiste voze do manastira Beška.

Dalje put vodi do crmničkog sela Godinje, prve zaštićene ruralne cjeline u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra. Slijedi dolazak u Virpazar, nakon čega put vodi preko planine Sutorman koja odvaja morsku i jezersku obalu. Za predah, turistima su otvorena vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima.

Sa posljednjeg vidikovca na ovoj ruti – Tuđemili, pogled se otvara na urbani Bar. Za obilazak Panoramske rute sa foto pauzama potrebno je oko šest sati. Uzan kolovoz „limitirao“ je prevozna sredstva pa se rutom putuje mini autobusima, putničkim automobilima ili biciklima.

Gde god da se krećete i šta god da obilazite u Baru ćete uživati i u njihovoj gastronomskoj ponudi. Što god da pojedete u ovom gradu, velika je verovatnoća da je uzgojeno lokalno – u neposrednom zaleđu grada, na obroncima Rumije ili u Crmnici.

Povoljna klima, plodno zemljište i bogatstvo vode nude idealne uslove za poljoprivrednu proizvodnju koja je u velikoj meri organska. Ovdašnji poljoprivredni proizvodi su sinonim za kvalitet, a barska pijaca je njihova reprezentativna pozornica.

Mediteransku kuhinju u njenom najboljem izdanju oplemenjuje i uticaj tradicionalne islamske i kontinentalne crnogorske kuhinje uz dodatak specijaliteta od morske i jezerske ribe – zaista je teško pronaći tako raznovrsnu gastronomsku ponudu na tako malom prostoru.

Dva su proizvoda koja čine krunu barske poljoprivredne proizvodnje i koje morate probati. Barsko maslinovo ulje i crmničko vino poznati su nadaleko. O njima su ispletene legende i ispevane pesme i u srži ovdašnje tradicije i identiteta stanovnika Bara. Prastari barski maslinjaci, sa hiljadugodišnjim stablima i terasasti crmnički vinogradi su prepoznatljivi vizuelni simboli barskog podneblja.

Oni koji su ljubitelji istorije i kulture ne treba da zaobiđu najznačajniji istorijski, kulturni i arhitektonski spomenik grada – Stari Bar koji postoji više od 2.500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen oko 4 km od današnjeg Bara, smešten je na velikoj steni, sa tri strane zaštićen liticama.

U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada iz turskog i srednjevekovnog perioda. Bar je poznat i po Staroj maslini čije poreklo datira od pre 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od 3 najstarija stabla u Evropi.

Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mesto na kome se nalazi zove Mirovica.

Zahvaljujući svim osobenostima, zanimljivim lokacijama i segmentima ponude Bar je grad interesantan turistima tokom cele godine budući da u njemu svako može pronaći adekvatnu zabavu i sadržaj i tokom i van sezone.

Izvor: 92. putovanja
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter