Izvor:
23.09.2019 u 15:54
0

DA LI ĆE SRPSKI PUTNICI PRETRPETI ŠTETU ZBOG PROPASTI BRITANSKE KOMPANIJE? Prazne sobe i razočarani putnici…

Krah britanske kompanije Tomas Kuk za sobom će ostaviti prazne hotelske sobe, razočarane putnike i, u zavisnosti od razvoja situacije, paprene aranžmane.

Kompanija nije uspela da se dogovori sa kreditorima oko duga od 1,7 milijardi funti, što ju je dovelo u situaciju da proglasi da je bankrotirala, a predsednik Jute Aleksandar Seničić govorio je o tome kako će se krah najstarije britanske kompanije uticati na Srbiju.

Seničić je objasnio da će se celokupna situacija najviše odnositi na države sa kojima je Tomas Kuk imao najviše aranžmana, a to su Italija, Španija, Turska, Grčka, jer se ti aranžmani plaćaju za godinu unazad, znači da kompanija nije imala da otplati aranžmane za 2018. godinu.

Ipak, postojaće posledice i za Srbiju:

– Veliki broj hotelskih soba koje je Tomas Kuk zakupljivao će ostati prazne, što može dovesto do pada cena. S druge strane, hotelijeri će u buduće biti oprezniji. To će značiti rigidniji stav prema agencija, pa mogu tražiti da se aranžmani uplaćuju unapred što će značiti porast cena- istakao je Seničić kao moguće posledice koje će osetiti naše stanovništvo.

Predsetnik Jute napominje da do sada u svetu nije bilo ovakvih situacija i da ćemo narednih nekoliko meseci moći da pratimo razvoj situacije i da još ne možemo da vidimo sve posledice.

– Tržište će sada morati da se prilagodi, veliki tur operateri će pokušati da preuzmu deo poslova Tomas Kuka, ali niko nije toliko jak da bi preuzeo sve što čime je britanska kompanija pokušala da upravlja- kaže Seničić.

Niko od naših turista se nije javio agenciji, a i da jeste, iz Jute kažu da ne bi mogli ni na koji način da pomognu jer nije organizacija iz naše zemlje. Napominje da se naše organizacije na drugačiji način brinu o ovakvim situacijama.

– Srbija neće osetiti prevelike posledice ovog, do sada najvećeg propadanja jedne tur-organizacije kao što je Tomas Kuk. Hteli su da se uključe u nove trendove, raširili su se previše i zbog toga nisu mogli da opstanu- rekao je Seničić.

Tomas Kuk je najstarija svetska turistička organizacija, koja je osim avio-kompanijom, upravljala turističkim angažmanima, hotelima, odmaralištima, prekookeanskim putovanjima, osiguranjima…

– Turizam je jedan od najrizičnijih poslova, čak i kod nas, ali pošto je manje tržište i posledice su manje– kaže Seničić, i objašnjava kako na ovu delatnost utiče gotovo sve, od nepredvidivih vremenskih uslova do stanja na tržištu:

– Gubici koji se mogu ostvariti zbog samo jedne sezone su ogromni i osiguravajuće kuće se ne usuđuju da posluju na toliko neizvesnom tržištu.

Predsednik nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić rekao da se niko od srpskih državljana nije javio sa žalbom da je oštećen zbog posledica propadanja kompanije Tomas Kuk, ali i da ne bi mogli da utiču ukoliko nije naša kompanija u pitanju.

Izvor: B92
Foto: Twiter/A Pie de Ruta‏
@APiedeRuta

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter