Izvor:
14.10.2019 u 12:34
0

JESENJA PUTOVANJA: Evropske metropole za idealan odmor

Propustili ste leto i niste otišli nigde? Ne tugujte, možda je baš jesen vaše vreme. Na primer, da obiđete evropske metropole. Verujte, baš ta avantura ne mora mnogo da košta. Evo koje vam gradove ja preporučujem, a da vam za njih ne treba čitavo bogatstvo, pogotovu što u mnogima možete naći veoma povoljan smeštaj u hostelima. Ovde sam se, ipak, “držala” hotela.

Prag

Uprkos popularnosti, hiljadu godina stari Prag jedan je od najekonomičnijih evropskih turističkih destinacija. Kako navodi turistička stranica TripIndex, Prag se vrlo visoko kotira na svetskoj listi ekonomičnih destinacija, a čak je peti najposećeniji evropski grad. Kako navodi Trip Advisor, prosečna cena noćenja za dve osobe u češkoj prestonici iznosi oko 150 evra za dve osobe u hotelu sa četiri zvezdice, mada se može naći i za 55! Osim toga, Prag nudi mnogo besplatnih aktivnosti i atrakcija. Besplatne atrakcije uključuju Havelsku pijacu, Karlov most savršen za fotografisanje, dvorac Višehrad koji datira iz desetog veka, a mnoge turiste privlači Starogradski trg koji je najstariji i najznačajniji trg u istorijskom jezgru Praga.

Dablin

Kao što je lako u Dablinu pronaći kriglu hladnog, penušavog piva, isto tako je lako pronaći i hotel sa pristupačnim cenama. Pod uslovom da nađete neku jeftinu avionsku kartu do tamo. Irska je poznata po dobroj ponudi u koju spadaju noćenje sa doručkom za dve osobe sa cenom od 75 evra po osobi. Vrlo lako možete naći vrlo povoljan hotel, a imaju i B&B. Kako navodi “The New York Times“, u Dablinu se lako može pronaći i dobar hotel sa noćenjem od oko 1o0 evra za noć. Osim toga, Dablin ima besplatne i vrlo zanimljive atrakcije, kao što su Nacionalni irski muzej, Nacionalni botanički vrt i Irski muzej moderne umetnosti.

Varšava

Već očekivano, na istočnom delu Evrope cene su nešto niže. Varšava se izdvaja kao raj za one koji traže luksuzan smeštaj po više nego pristupačnim cenama. Prema indeksu hotelskih cena na sajtu Hotels.com, poljska metropola nudi najluksuznije hotele po najnižim cenama. Tako noćenje u luksuznom hotelu sa pet zvezdica u Varšavi košta oko 106 evra. Osim toga, Varšava važi za grad koji ima najbolju hotelsku ponudu sa cenama koje se prosečno kreću oko 80 evra za noć. Naravno, možete naći smeštaj i za duplo manje para. Tako je i u “Polonia Palace Hotelu“, raskošnom zdanju koje datira s početka 20. veka, a koji je jedini hotel u Varšavi koji nije oštećen za vreme Drugog svetskog rata.

Rim

Rim je jedan od najposjećenijih gradova u Evropi, a za razliku od Pariza i Londona je vrlo pristupačan turistima zbog svojih cena. Prosečna cena noćenja u Rimu u hotelima niže kategorije je oko 50 evra, što je niže nego u većini evropskih gradova. Osim toga, valja napomenuti da je Rim jedno od važnijih saobraćajnih čvorišta i avionske karte za Rim su jeftinije od onih za druge italijanske destinacije.

Lisabon

Portugalija je jeftinija i pristupačnija od susedne Španije. Glavni grad Portugalije, Lisabon, nije izuzetak, a nudi dovoljno atraktivnih destinacija i bez problema može da stane rame uz rame sa ostalim poznatim evropskim gradovima. Lisabon čine predivni pogledi na more, plaže, antičke ulice, gotičke katedrale. Kako stoji na sajtu TripAdvisor.com, noćenje u hotelu sa četiri zvezdice kreće se oko 90 evra. Nedeljnik “The New York Times” piše da su mnoge turističke atrakcije u Lisabonu besplatne nedeljom, uključujući i Nacionalni arheološki muzej i tvrđavu Tore de Belem.

Budimpešta

Prema Trip Advisor-u, po cenama smeštaja, Budimpešta je jedan od najjeftinijih gradova. Tako jedno noćenje u hotelu sa četiri zvezdice, koktel za dve osobe, večera za dvoje sa flašom vina i taksi prevozom iznosi oko 160 evra. Budimpešta ima više od 330 hotela, a u jednom od popularnijih, hotelu “Royal Park Boutiqe Hotel” noćenje košta 60 evra.

Berlin

Prema indeksu hotelskih cena, Berlin je jedan od najpovoljnijih gradova sa luksuznim hotelima, a prosečna cena noćenja u hotelu iznosi oko 100 evra. Za nešto manje luksuzne hotele, cene su još pristupačnije. Tako je istraživanje pokazalo da prosečna cena noćenja iznosi 75 evra. Poređenja radi, noćenje u Njujorku prosečno košta oko 150 evra, a u Londonu i Parizu oko 100 evra, ali su to hoteli niže kategorije.

Beč

Iako Austrija nije poznata po pristupačnim cenama, Beč se može posetiti bez mnogo novca, posebno ako ga uklopite u deo putovanja. Tako se turistima po pristupačnim cenama nudi mogućnost da za nekoliko dana posete Beč u kombinaciji sa Budimpeštom i Pragom. Šestodnevno putovanje u tom aranžmanu koje podrazumeva dva dana u svakom gradu je veoma povoljno, a cene su pristupačnije tokom jeseni. Inače, noćenje u hotelu više kategorije iznosi oko 150 evra, pa naviše.

Nataša Ilić/www.rokselana.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter