Izvor:
21.10.2019 u 11:45
0

LEPOTE ZAPADNE SRBIJE: 3 najlepša JEZERA!

Reka Uvac protiče između Zlatibora i Zlatara, poznata je po svojim meandrima, beloglavom supu, nepristupačnom kanjonu duž kojeg su iz tog razloga nicali manastiri, a na njoj su nastala tri veštačka jezera.

Uvačko jezero

Na reci Uvac nalazi se i Sjeničko ili Uvačko jezero. Ovo je prvo u nizu veštačkih jezera u ovom kraju, stvorenih za potrebe proizvodnje struje. Jezero “dele“ sela Komarani i Bukovik, opštine Nova Varoš i Sjenica i planine Zlatar i Javor.

Ovom jezeru pripadaju čuveni meandri Uvca koji se mogu videti sa nekoliko vidikovaca, od kojih je najpoznatiji “Molitva“. Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu, a meandri iznad kojih leti ova zaštićena vrsta su “zaštitni znak“ ovoj kraja.

Uvačko jezero poznato je i po Ušačkom pećinskom sistemu. Sastoji se od više delova, a to su Ušačka pećina, Ledena pećina i Bezdana jama.

Zlatarsko jezero

U opštini Nova Varoš nalazi se naselje Kokin Brod i istoimeno jezero. Ovo veštačko jezero, koje se naziva i Zlatarsko, nastalo je puštanjem vode iz Uvačkog jezera. Plovno je svojim najvećim delom, a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Okružuju ga planine Zlatar i Muretnica, koje “spaja“ jedna od najvećih kamenih brana u Evropi. Nastalo je potapanjem naselja, a kao spomen je napravljeno ostrvce na kojem stoji krst koji se vidi koliki god da je nivo vode u jezeru.

Jezero Kokin Brod često je ispunjeno kupačima, a može da se obilazi i čamcem. Leti se postavlja pontonska plaža, ali je lepše u jezeru uživati sa druge strane brane.

Radoinjsko jezero

Za reku Uvac vezuje se i Radoinjsko jezero. Mnogi ovo jezero smatraju najlepšim od ova tri koja se nalaze u sistemu hidroelektrane. Obale jezera su pogodne za kamp naselja, zbog čega pravi zaljubljenici u jezera radije dolaze ovde nego na druga mesta.

Radoinjsko jezero je “najušuškanije“, nije poznato koliko i Uvačko, a ne nalazi se kraj Ibarske magistrale, pa ima privilegiju da ga obilaze samo oni koji zaista žele da uživaju u njegovoj i lepoti okoline.

Na liticama obale Radoinjskog jezera takođe se nastanio beloglavi sup, a ovo jezero, zajedno sa Uvačkim i Zlatarskim, pripada Specijalnom rezervatu prirode "Uvac", prirodnog dobra prve kategorije.

b92.net
Foto :Facebook/Parks Victoria

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter