Izvor:
04.11.2019 u 19:20
0

OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA: OVO je jedan od najhladnijih gradova na SVETU!

Noriljsk je jedan od najhladnijih, najzagađenijih i najdepresivnijih gradova u Rusiji, a tu živi oko 175 hiljada ljudi.

Malo je gradova s tako mračnim i hladnim zimama kao što je slučaj s ruskim Noriljskom, gde stanovnici neće videti sunce do sredine januara. Jedan od najhladnijih gradova na svetu, a njegovo stranovništvo zimi se bori protiv hladnoće koja može da bude i 55 stepeni ispod nule.

Hladan period traje 280 dana u godini, a snežne oluje pogađaju Noriljsk u proseku 130 dana. Do njega ne vode putevi, već se dolazi samo avionom, brodovima ili čamcima.

Srećom, sletanje u Noriljsk nije tako opasno kao što deluje. U vreme Staljina do grada je postojao put poznatiji kao „put smrti“.

Dok traju oluje autobusi se često kvare, ali rezervna vozila su spremna kako bi građani mogli da budu evakuisani na vreme, bez straha od smrzavanja na putu. Osam do devet meseci grad je prekriven snegom, a „sindrom polarne noći“, odnosno mraka koji traje dva meseca razlog je česte anksioznosti, nervoze, nesanice i depresije.

Noriljsk je smešten iznad Arktičkog kruga i dom je najvećoj svetskoj topionici gvožđa, koja ispušta toliko zagađenog materijala u vazduh da u krugu od 30 kilometara "ni trava ne raste". Grad leži na jednom od najvećih svetskih nalazišta nikla, platine i paladijuma, zbog čega je i jedan od najbogatijih gradova u Rusiji.

Nekada su tu radili zatvorenici Gulaga, a danas su zaposleni veoma dobro plaćeni za taj posao.

Kako je posao rudara težak, na raspolaganju im je 90 dana odmora i penzija u 45. godini. Kontaminacija teškim metalima utvrđena je čak 60 kilometara dalje.

Ali bez obzira na zagađenost, hladnoću i depresiju, koja je prilično česta, Noriljsk ima veliko pozorište, brojne kafiće, galerije i brojna mesta u kojima stanovnici traže utočiše od mraka i zime. Kad su temperature veće, svaku priliku koriste da izađu iz kuće, a kraj večnog mraka, koji nastupa u januaru, slave kupanjem u jezeru.

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter