Izvor:
17.12.2019 u 19:51
0

KVALITETNA I PRISTUPAČNA PONUDA: Ovo su 10 najjeftinijih gradova Evrope!

Novac je često ono što nas sprečava da putujemo, zapravo, njegov nedostatak. Ali postoje destinacije koje nisu toliko skupe za obilazak, a imaju šta da ponude znatiželjnim turistima.

Avionske karte su sve jeftinije, a postoje i mnogobrojni aranžmani koji su nekada i više nego povoljni. Sve što treba da uradite jeste da malo ranije organizujete svoj odmor da ne biste platili više novca za istu uslugu.

Ovo su samo neki od predloga, ali, kako piše "Cultural places", svakako su to države u kojima je biti turista veoma povoljno.

Krakov

Krakov je svakako na prvom mestu, jer ovaj poljski grad je postao sinonim za studentska putovanja, pa su cene aranžmana neverovatno jeftine, a Krakov je postao jedan od gradova za provod. Nezaobilazna mesta u gradu su Glavni pijačni trg, Bazilika svete Marije i Vavel zamak. Osim kulturno-istorijskog sadržaja, ne propustite upoznavanje sa istorijom odlaskom u posetu Aušvicu.

Varšava

Varšava je poljska prestonica koja turistima nudi apsolutno sve što žele- umetnost, kultutu, hranu, noćni život, odmor… U poseti ovom gradu treba da posetite stari deo grada, ali i mnogobrojne parkove kojima možete da šetate satima i uživate u prirodi. U jednom od njih se nalazi dvorac Lazienski koji se nalazi na vodi. Kad smo kod vode, ne propustite ni krstarenje rekom Vistulom.

Solun

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj, a predstavlja spoj svih kultura koje su doneli značajni vladari ovog grada. Zato se u Solunu vide tragovi Vizantije, Rimskog carstva, Otomanskog carstva, naravno Grčke ali je vidljivo i nasleđe sefardskih Jevreja. Solun za Srbe ima poseban značaj, pa bi ga trebalo obiđi, pa sve i da nije na spisku najjeftinijih destinacija.

Sofija

Glavni grad Bugarske je, uostalom kao i veliki deo Balkana, poprilično jeftin. Ono zbog čega često može da deluje da nije jeste to što oni koji stignu do Sofije, teško odole da ne produže još ka istoku do Istanbula, posebno jer su ova dva grada povezana svim prevoznim sredstvima. U Sofiji se ističu sakralni objekti tri religije, pa treba obići Crkvu Svete Nedelje, Katedralu Svetog Jozefa, Sinagogu i Banja Baši džamiju.

Gdanjsk

Gdanjsk je treći po redu poljski grad na ovom spisku, što ovu zemlju čini idealnom za obilazak nekoliko gradova u toku jednog putovanja. Gdanjsk uz zanimljivu i slikovitu arhitekturu nudi i obalu Baltičkog mora, kojoj je dovoljno samo diviti se, jer je potpuno drugačiji osećaj nego na morima na jugu. U Gdanjsku nemojte propustiti Baziliku Svete Marije, Istorijski muzej i Neptunovu fontanu.

Plovdiv

Plovdiv, kao i većina balkanskih gradova, pretrpela "renoviranje" grada od strane mnogobrojnih osvajača i pripadnika raznih kultura- Tračana, Grka, Rimljana, Vizantinaca, Turaka… To samo znači da je potrebno vreme da se obiđu svi "slojevi" grada, a svakako treba početi od njegovog najstarijeg jezgra, antičkih građevina i Etnografskog muzeja.

Bukurešt

Bukurešt je verovatno najpoznatiji turistima po veličanstvenom zdanju Palate parlamenta, koja je jedna od najvećih građevina sveta, a izgradio ju je nekadašnji ozloglašeni diktator Nikolaj Čaušenko. Ovo je svakako jedna od retkih lepota koje su ostale posle njega. U Bukureštu ima svačega da se vidi, a kako je ljudima najzanimljiviji grof Drakula kada se radi o Rumuniji, treba reći da je grad prvi put spomenut kao njeova prestonica.

Sarajevo

Srećom po nas, pa smo okruženi gradovima koji su se našli na ovom spisku, jer to dodatno čini putovanja jeftinijim. Za Sarajevo je čuo ceo svet, a nama je tako blizu ovaj istorijski veoma važan grad. Sarajevo ima nadimak "balkanski Jerusalim" zbog različitosti kultura koje se tu sudaraju. Baščaršija je naravno nezaobilazna ulica, ali i Principov most, Ilidža, a ukoliko u ovaj grad odete u narednih nekoliko meseci, trebalo bi da proverite koliko je napredovao turizam na Jahorini.

Kijev

Glavni grad Ukrajine verovatno je najjeftiniji grad sa ove liste. Pošto Kijev nije previše promovisan, možda biste pomislili da nema šta da se vidi, ali ovde ćete naići na spoj antičkog i modernog. Katedrala Svete Sofije, Crkva Svetog Andrije koja je prelepa barokna građevina na veštačkom brdu ili Kijevsko-pečerska lavra sa mrežom katakombi je ono što turisti najviše vole. Ali u poslednje vreme je i izlet u Černobilj nezaobilazna atrakcija.

Riga

Riga se takođe nalazi na spisku jeftinih destinacija, ali iz naše države ukoliko se karte ne kupe ranije, moguće je da činjenica da je sam grad jeftin neutrališe visina cene karte. Ali ako ipak odlučite da se uputite u glavni grad Letonije, prva adresa neka vam bude Kuća Crnoglavih, koja je za Rigu važno koliko i Ajfelov toranj za Pariz.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter