Izvor:
18.12.2019 u 14:25
0

DUBROVNIK TREĆI PO ZAVISNOSTI Turisti donesu 95,7 odsto prihoda gradu

Dubrovnik se nalazi na šestom mestu među 73 svetska grada po udelu koji turizam ima u ukupnoj ekonomiji grada, prema rang listi koju je objavio Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC).

Iza Makaoa i Dablina, Dubrovnik je na toj lestvici treći grad na svetu po zavisnosti od potrošnje stranih turista s udelom od 95,7 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

Takođe je treći po intenzitetu turističkog prometa i pri vrhu je lestvice po udelu radnih mesta u turizmu sa iznosom od 15 odsto, gde je na čelu Las Vegas sa visokih 50 odsto.

Ova hrvatska turistička destinacija, jedina koja se našla na rang listi WTTC-a, ujedno je, uz tursku Antaliju, gradska destinacija s najvećom sezonalnošću.

Rangirana 73 grada čine oko jedne četvrtine direktnog globalnog bruto domaćeg proizvoda u turizmu, direktno generišu preko 17 miliona radnih mesta u sektoru, što predstavlja 5,7 procenata odsto svih radnih mesta u gradovima.

Izvještaj je pokazao da se gradovi, u poređenju sa ostatkom turizma, u većoj meri oslanjaju na strane goste, čija potrošnja čini 45 odsto turističke potrošnje u 73 grada, u poređenju s 29 odsto udela u turizmu generalno.

Hong Kong je zabeležio najveću međunarodnu potrošnju turista u 2018. godini, u iznosu od 44 milijarde dolara, dok je Dubai prošle godine prihodovao 28 milijardi dolara od stranih turista.

Prihod od turizma u gradovima lani je porastao za 3,6 odsto, odnosno više od ukupnog globalnog ekonomskog rasta koji je iznosio 3,0 posto.

Dva najbrže rastuća grada su prošle godine bili Istanbul i Antalija sa više od 15 posto rasta, sledi Moskva s agotovo 14 odsto rasta, zahvaljujući svetskom fudbalskom prvenstvu koje im je donelo 20 odsto više prihoda od stranih gostiju.

Neki gradovi su nosioci turizma za celu zemlju, poput Budimpešte koja turističkoj privredi cele Mađarske generiše 81 odsto prihoda, Dablina sa 61 posto udela u odnosu na turizam Irske i Praga koji ostvaruje 50 odsto turističkog prometa Češke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter